”Trodde inte att jag skulle komma med till VM”

Madelen Janogy om sensationella våren och uttagningen i VM-truppen

avFrida Fagerlund

BÅSTAD. I januari hade nog de flesta svårt att föreställa sig Madelen Janogy, 23, i en VM-trupp.

Nu är den offensiva spelaren där – till sin egen stora förvåning.

– När jag tänker på det är det ganska galet, säger Janogy.

Det kan gå fort i fotboll – och så kan det gå riktigt fort.

För bara några månader sedan hade Madelen Janogy inte ens gjort en A-landskamp. Trots att förbundskapten Peter Gerhardsson har lovordat 23-åringen ända sedan uttagningen till januarilägret i Sydafrika vågade hon aldrig hoppas på en VM-plats.

– Nej, jag vet att jag har gjort det bra i landslaget men det var väldigt tuff konkurrens. Så jag trodde inte det, säger Janogy.

– När jag tänker på det är det ganska galet... Kom ju med första gången i Sydafrika och sen har det gått otroligt fort. Men jag känner att jag har börjat starkt och har bra självförtroende och har fått vara fri från skador.

”Är ett bra alternativ”

Varför tror du att du är med?

– Jag tror att det är för att jag har gått ut och visat vem jag är och verkligen visat vad jag kan. Tagit för mig.

Hon ser sig själv som ett alternativ i fall att offensiven skulle tryta.

– Jag är en spelare med mycket energi, så det är väl ett bra alternativ att ta in mig om vi skulle behöva ha mer framåt, säger Madelen Janogy som till vardags representerar regerande svenska mästarna Piteå.

Hur skulle du beskriva din vår?

– Det är många som frågar hur det känns och så men det är som att man inte riktigt har tagit in det. Det har gått så otroligt fort. Jag är otroligt tacksam över att ha fått förtroende, det har hjälpt mig jättemycket. Jag har bara kört. Det är mäktigt.

”Tänker inte på framtiden”

Kontraktet med Piteå löper ut efter säsongen. Även om Europa lockar så har hon inte bråttom därifrån.

– Jag trivs väldigt bra i Piteå och har inte tänkt alls mycket på framtiden utan fokuserar mest på landslaget, nu VM och även damallsvenskan. Sen Champions League efter det, säger Madelen Janogy.

Är du en sån som lever i nuet?

– Ja, väldigt mycket.

Känner du att det hjälper dig, så att man inte tappat fotfästet?

– Precis, att man är här och nu. Det var så mycket snack om landslaget och så, tidigt. Men för mig har det alltid handlat om att vara här och nu och påverka det jag kan påverka. Vilket är hur jag presterar.