Svenska Fotbollförbundet: ”Stoppa spel på serien”

SvFF vill förbjuda spel på division 2 södra Svealand efter rapporter om spelfusk

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Hela 13 matcher matcher i division 2 södra Svealand misstänks ha varit riggade – bara den här säsongen.

Nu uppmanar Svenska Fotbollförbundet Spelinspektionen att förbjuda spel på divisionen.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Polisen har börjat granska matchfixningar i Sverige på allvar och Svenska Fotbollförbundet har anställt personer bara för att jobba med riggade matcher.

– Vi har rekordmånga fixade matcher. Det finns säkert ett mörkertal sedan innan på grund av att arbetet inte gjordes med att upptäcka dem, men just nu har vi i alla fall fler än någonsin, säger Fredrik Gårdare, chef på polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet till Sportbladet.

”Går inte att blunda för problemen”

13 av de matcher som hittills rapporterats in för spelfusk återfinns i division 2 södra Svealand. Situationen ska vara så allvarlig att Svenska Fotbollförbundet skrivit ett brev till Spelinspektionen där de kräver att det införs spelstopp på serien.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger till Dagens Nyheter att han också varit i kontakt med regeringen – som även de förespråkar ett spelstopp.

– Det går inte att blunda för de problem vi ser. Eftersom vi inte längre kan garantera att de kvarvarande matcherna i serien avgörs enligt sportslig rättvisa vill vi att spelbolagen omedelbart stoppar allt spel på serien. Det handlar ju även om spelbolagens trovärdighet gentemot sina kunder, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Dagens Nyheter.

12 procent av de 105 matcher som spelats i division 2-serien har rapporterats som misstänkta av antingen polisen, det oddsbevakande företaget Sportradar eller personer knutna till fotbollen.

”Svårt för polisen att lösa”

Polisens Fredrik Gårdare är positiv till Svenska Fotbollförbundets arbete i frågan – men säger att det krävs mer.

– Fotbollsförbundet har tagit steg framåt och gör mycket mer än vad de gjorde förut. Nu har de anställda som bara arbetar med det här. Det har blivit bättre. Men jag hade gärna önskat lite mer offensiv. Att disciplinnämnden till exempel låter de här spelarna fortsätta spela… Det är fler än jag som är upprörda över att de inte är tuffare, säger Fredrik Gårdare till Sportbladet.

– Det blir svårt för polisen att lösa det här på egen hand. Här måste riksidrottsförbundet, fotbollsförbundet och SEF bidra. Då kan vi fixa det här. Det blir svårt om bara polisen ska gå på offensiven och fixa det här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.