Dansk fotbollsprofil smittad av coronaviruset

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra landslagsspelaren Thomas Kahlenberg har blivit smittad av coronaviruset.

Nu efterlyser myndigheterna personer som varit i kontakt med dansken.

– Styrelsen för patientsäkerhet ska kartlägga alla som har varit i direkt fysisk kontakt med Kahlenberg, skriver Bröndby på sin hemsida.

Thomas Kahlenberg, 36, kom hem från Amsterdam med en förkylning. Men efter hemkomsten försämrades tillståndet och tester visade att han hade smittats av coronaviruset Covid-19.

Så sent som i söndags såg dansken matchen mellan Bröndby och Lyngby på plats, och han hålls nu isolerad från allmänheten.

Kahlenberg.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Kahlenberg.

I ett pressmeddelande från Bröndby IF bekräftar klubben att de placerat 13 medarbetare i karantän efter att de varit i direkt kontakt med Kahlenberg.

– Vi för en nära dialog med myndigheterna och följer deras instruktioner till fullo. Vi lutar oss helt mot deras rekommendationer och litar på deras hantering och råd, säger sportchefen Carsten V. Jensen.

Uppmanar att söka vård

Kahlenberg, med 46 landskamper i bagaget, samarbetar nu med den danska styrelsen för patientsäkerhet, en slags motsvarighet till Smittskyddsinstitutet, för att undersöka vilka personer som varit i kontakt med honom.

Förutom de 13 medarbetare inom Bröndbys organisation som isolerats har också Lyngby valt att placera tre av sina spelare i karantän.

Både Bröndby och danska myndigheter uppmanar nu fans som varit i kontakt med Kahlenberg att uppsöka patientsäkerheten.

– Vi har placerat alla kända och nära kontakter till Kahlenberg i karantän. Vi har haft ett bra samarbete med honom och Bröndby, och vi är glada över att Bröndby nu hjälper oss att komma i kontakt med fansen som kan ha varit i fysisk kontakt med Kahlenberg under söndagens match. Genom vår dialog med Kahlenberg om hans resa vet vi att det finns ett begränsat antal människor, säger Anette Lykke Petri, enhetschef vid danska byrån för patientsäkerhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.