Spelare hotad – nytt matchfixningsförsök

FOTBOLL

Svensk fotboll skakas av en ny skandal.

En spelare i Halmstads BK har blivit hotad – och erbjuden pengar – för att påverka händelser i förra helgens match mot Malmö FF.

– Det är djupt tragiskt att vi ska behöva utsättas för något sånt här, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftar för tidningen Expressen att ett försök till matchfixning skedde inför förra helgens match mellan allsvenska bottenlaget Halmstads BK och serieledande Malmö FF.

En av Halmstads spelare blev hotad – och erbjuden pengar – för att påverka händelser i matchen. Spelaren tackade nej till ”erbjudandet” och deltog sedan matchen.

– Ja, en spelare i vår trupp tog emot ett hot. Han meddelade mig och vår tränare och efter att vi blivit informerade så höll vi ett möte med förbundet, polisen och MFF. Förbundet tog beslutet att vi skulle spela matchen som planerat, vilket vi är väldigt glada för. Spelaren deltog i matchen och gjorde bra ifrån sig. Men det är naturligtvis djupt tragiskt att vi ska behöva utsättas för något sånt här, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.

Spelaren tog emot hotet på matchdagen?

– Enligt min kännedom, ja.

Fanns det några tveksamheter kring att spela matchen?

– Självklart fanns det tveksamheter, i ett sånt läge. Vi som klubb har en plan för hur vi ska agera om sånt här inträffar och den planen följde vi till punkt och pricka. I slutändan innebar det att matchen spelades. I slutändan är det alltid spelaren själv som bestämmer, säger Tony Karlsson.

Har inlett en undersökning

Polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten har inlett en undersökning.

– Vi jobbar med ärendet precis just nu. Det jag kan säga är att detta är ett prioriterat fall, men med hänsyn till drabbade och till utredningen vill vi inte lämna ut någon mer information i nuläget, säger polisens Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie för insatser mot grovt kriminella i idrottsmiljö.

Andra gången

Detta är andra gången den här säsongen som allsvenskan skakas av en matchfixningsskandal. I maj månad ställdes stormötet mellan IFK Göteborg och AIK in sedan en AIK-spelare blivit erbjuden pengar och hotad.

Utredningen gällande den matchen pågår fortfarande.

– Den beräknas vara klar inom en månad, säger Fredrik Gårdare.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM