”Det är en perfekt klubb för Alexander Isak”

FOTBOLL

DORTMUND. Den perfekta klubben för Alexander Isak.
Det menar Stefan Buczko, tysk fotbollsjournalist som punktbevakar Borussia Dortmund.
– Jag är helt säker på att Isak kommer få sina minuter med A-laget, säger han.

Foto: TT

En skalp, förstås. Så betraktar journalisterna som bevakar Borussia Dortmund faktumet att den tyska klubben lyckades ro hem AIK:s Alexander Isak. Att sno åt sig 17-åringen framför ögonen på Real Madrid gör naturligtvis alla runt klubben extra belåtna.

Stefan Buczko, som specialbevakar Borussia Dortmund för ESPN, jublar över affären.

Ett utmärkt val

– Om Alexander Isak är så talangfull och intelligent som alla säger, så är det här en utmärkt flytt för honom.

Klubbens kraftfulle forward Adrian Ramos är på väg att lämna för ett lukrativt kontrakt i Kina och Dortmund behöver täcka upp på forwardssidan bakom givne Pierre-Emerick Aubameyang och omskolade yttern Andre Schürrle.

– Dortmund måste få in en anfallare som är bekväm i rollen som andreforward bakom Aubemeyang. Och det tror jag verkligen Isak är mer än nöjd med, med tanke på hans unga ålder, säger ESPN:s reporter.

Buszko betonar att tränaren Thomas Tuchel – precis som ryktet säger – är exceptionellt skicklig på att förädla och utveckla unga talanger.

”Viktigt för Isak att veta”

– Det är en viktig sak för Isak att veta. Tuchel upprepar alltid samma sak: unga spelare anses vara fullvärdiga medlemmar av truppen så fort som de tränar med proffsen.

Det kan förstås också innebära en tuff press på 17-åringen. Särskilt när över 80 000 fanatiska supporter på Signal Idun Park (tidigare Westfalenstadion) vrålar ut sin frustration.

– Det betyder att Dortmund har ganska höga förväntningar på sina ungdomar, men det betyder också att de inte är fega för att spela dem i A-laget.

Dortmund, vars ekonomi inte kan mäta sig med kontinentens allra största klubbar, har blivit en oas för Europas supertalanger. Buszko räknar upp en koppel av tonåringar som Dortmund satsar hårt på.

– Med Christian Pulisic (18), Felix Passlack (18), Emre Mor (19) och Ousmane Dembele (19) i truppen så har Isak sina likar i spelare som är i ungefär samma ålder. Det är tydligt att Dortmunds strategi är att plocka hem väldigt talangfulla spelare som Real Madrid, Barcelona, Bayern München och de andra redan har på radarn, säger han och fortsätter:

100 miljoner

– Dortmund betalade nästan 100 miljoner kronor för Emre Mor, som då bara hade gjort 13 matcher för danska FC Nordsjälland, i somras. Och tidigare lade de närmare 145 miljoner kronor för Ousmane Dembele. Det är alltså inte ovanligt att de lägger så stora pengar på talanger.

Dortmund har helt enkelt ett väldigt gott renommé, menar Buszko.

– Klubben skördar verkligen frukterna av sitt goda rykte. De kan bevisligen utveckla talanger till superstjärnor, och då kan de också bräcka de rikare klubbarna i jakten på spelare.

”Helt rätt ställe att hamna på”

Vidare är den tyske fotbollsreportern helt övertygad om att Isak redan från start på allvar kommer konkurrera med spelarna i seniortruppen.

– Givetvis kommer han att utvecklas snabbt när han får träna med så många vassa spelare som finns i klubben. Jag är helt säker på att Isak kommer få sina minuter i A-laget.

Stefan Buczko avslutar:

– Om du är ung och extremt talangfull så är Dortmund, för tillfället, helt rätt ställe att hamna på.