Beskedet: ”Tänker inte kopiera dem”

Foto: TT/BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand har inga planer på att följa England.
FOTBOLL

Det engelska fotbollförbundet bryter allt samarbete med spelbolag.

Svenska Fotbollförbundet har inga planer på att göra likadant.

– Vi ser väldigt positivt på vårt samarbete och på hur vi kan utveckla det framöver med Svenska Spel, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

På torsdagen kom beskedet att FA (det engelska fotbollförbundet) bryter samarbetet med storsponsorn tillika spelbolagsjätten Ladbrokes.

Beslutet fattades efter ett tre månader långt övervägande och FA fastställde att det finns en möjlig jäv-situation.

– Vi vill tacka Ladbrokes dels för det fina samarbetet vi haft under de senaste åren, dels för deras professionalism och förståelse för vår nya policy gällande betting, säger FA:s ordförande Martin Glenn i ett uttalande.

Det är ett besked som sticker ut i en alltmer kommersialiserad fotbollsvärld där spelbolags inflytande ökar och ökar.

Så frågan är var Svenska Fotbollförbundet står i frågan?

”Är positivt”

Så sent som i mars 2014 tecknade man ett nytt avtal med – visserligen statligt ägda – Svenska spel som var värt totalt 928 miljoner kronor över sex år.

Det avtalet gäller alltså fortfarande och FA:s beslut att bryta med Ladbrokes är inget som får SvFF att tänka om, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Vi har ju ett långvarigt samarbete med Svenska Spel, som vi ser väldigt positivt på och hur vi kan utveckla det framåt. Än mer positivt är det reformarbete gällande svenska spellagstiftningen som just nu pågår för att få ordning och reda på den svenska spelmarknaden. Där vi är självklart också med och engagerar oss, säger Sjöstrand.

Hur tänker ni kring det som FA påpekar, att det kan vara en möjlig jäv-situation?

– Det man kan konstatera är att de problem som finns gällande spelbolagens verksamhet, de upphör ju inte att existera om vi skulle bryta vårt samarbete med dem. Fotbollen som sådan leder inte till matchfixing, utan det är möjligheterna att tjäna pengar på spel på fotboll som t.ex lockar kriminella att fixa och manipulera matcher. Vi ser det som betydligt bättre att vi själva är med och engagerar oss i de frågorna, för att komma till bukt med problem. Det gör vi effektivast genom att samarbeta tillsammans med Svenska Spel, föreningar och myndigheter, säger Håkan Sjöstrand.

”Ser det som rimligt”

Snart en månad har gått sedan det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK fick ställas in efter ett matchfixningsförsök, något Håkan Sjöstrand kallade för en ”allvarlig attack på svensk fotboll”.

Själva moralfrågan, att den verksamhet som leder till matchfixningsförsök, är samma verksamhet som pumpar in pengar i svensk fotboll – hur ser ni på den?

– I grunden handlar det om att samarbetet ska vila på rätt grunder. Det finns problem inom spelbranschen, absolut, det får vi aldrig blunda eller ge vika för, men därför är det extra viktigt att vi nu samarbetar med Svenska Spel och myndigheter för att komma till bukt med dem. Och viktigt är ju att alla andra som verkar på den svenska spelmarknaden också agerar på ett lika ansvarsfullt sätt. Sen tycker jag någonstans att det finns en rimlighet i att svensk fotboll får ta del av överskottet som spelbolagen tjänar. Det finns en spelbransch i Sverige som omsätter över 20 miljarder kronor netto, en spelbransch som investerar (reklam) i media till ett bruttovärde på 3,5 miljarder kronor. Att vi då får ta en liten del av kakan, när säkert 90 procent av spelobjekten som erbjuds är just fotboll, ser jag som rimligt, säger Håkan Sjöstrand.

Ni kommer alltså inte att kopiera FA och avsluta samarbetet med Svenska Spel

– Nej, vi jobbar för att förbättra och utveckla vårt samarbete där den nya spellagstiftningen är otroligt viktig, säger Håkan Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM