”De stör mig inte – jag vill störa dem”

Foto: TT
FOTBOLL

Sepp Blatter stängdes av i sex år men lever fortfarande som en fri man.

Men någon rädsla för FBI, schweizisk polis eller Fifas etiska kommitté finns inte.

– De stör mig inte. Jag vill störa dem, säger den tidigare Fifa-presidenten till Expressen.

Det var under 2015 som Sepp Blatter stängdes av i åtta år av Fifas etiska kommitté, och kort därpå avgick han efter 17 år som Fifa-president.

Anledningen var en penningtransaktion i februari 2011 från Sepp Blatter till Michel Platini, som då var Uefa-ordförande, på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

De båda hävdade sin oskuld, men Blatters straff sänktes sedan ”bara” till sex år.

Cirka två år har gått sedan dess. Blatter är fortfarande granskad av bland annat FBI, men lever i Zürich som en fri man.

”Fifa är inte korrupt”

I en intervju med Expressen berättar Blatter om sin syn på Fifa.

– Korruption i Fifa, säger man. Men Fifa är inte korrupt. Människor kanske är korrupta, säger han till tidningen, och fortsätter:

– Men Fifa som organisation kan inte identifieras på det sättet. Det var den stora anledningen till att jag tillgängliggjorde mitt mandat. Jag var precis omvald som president. Jag är säker på att jag lugnade ned de amerikanska rättskiparna. Den 27:e maj 2015 sa alla att Fifa var en maffiaorganisation. I efterhand har de sagt att Fifa är ett offer.

”Jag vill störa dem”

Han säger sig inte vara rädd, för varken FBI eller schweizisk polis, snarare tvärtom.

Det gäller även för Fifas etiska kommitté, alltså de som gav Blatter domen på åtta år.

– De stör mig inte. Jag vill störa dem. De borde titta på de här besluten som har utfärdats i min och Platinis riktning. De har i synnerhet exkluderat mutor och korruption från mitt fall. Det förekom inga mutor och ingen korruption. Det enda de säger är att jag var vårdslös, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Fotboll