IFK-tränaren om vändningen: ”Pågår inga förhandlingar mellan mig och IFK”

avPetra Thorén

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SMÖGEN. Kontraktsförhandlingarna mellan IFK Göteborg och Jörgen Lennartsson är lagda på is.

Detta trots långt framskridna diskussioner mellan parterna.

IFK-tränaren har nu fullt fokus på att vända den sportsliga trenden.

– När vi inte har presterat en bättre vårsäsong än vi gjort känns det fel att diskutera en kontraktsförhandling, säger Jörgen Lennartsson till Sportbladet.

Redan förra hösten bekräftade IFK Göteborgs sportchef Mats Gren att det pågick förhandlingar om en förlängning av Jörgen Lennartssons kontrakt, som går ut efter säsongen 2017.

Båda parter har under våren och försommaren varit öppna med att diskussioner fortsatt pågår.

Men när Sportbladet träffar Jörgen Lennartsson i ett soldränkt Smögen är det inte bara räkorna nere på hamnkrogarna som ligger på is.

Jörgen Lennartsson bekräftar flera gånger att han och IFK Göteborg för närvarande inte för några förhandlingar.

Det har ni haft tidigare?

– Ja, det har vi haft tidigare. Men jag tycker att det är självklart. Med den vårsäsong vi gjort och som vi inte är nöjda med vore det helt fel av mig att lägga fokus på kontraktsförlängning till nästa år. Det kan mycket väl vara så att jag gärna fortsätter flera år, eller inte. Men det är ingen fråga just nu.

Foto: Petra Thorén
IFK Göteborgs spelare samlade för en taktisk träning i Smögen på västkusten.

Är det något specifikt som har hänt?

– Det som är skillnad mot i vintras är att vårt spel inte varit tillräckligt bra. Då kan jag inte lägga fokus på 2018, utan mitt arbete är att se till att 2017 får en vändning. Vad som händer 2018 återstår att se. Vi har inga diskussioner nu om nästa säsong.

Har ni medvetet lagt förhandlingarna på is?

– När vi inte har presterat en bättre vårsäsong än vi gjort känns det fel att diskutera en kontraktsförhandling. Det känns inte rätt. Det handlar om att lägga energi på att vi ska få till en bättre prestation. Eftersom vi inte gjort en säsong som vi har varit nöjda med, känns det inte rätt för min del att lägga fokus på nästa säsong.

Påverkar höstens resultat din inställning till en eventuell förlängning?

– Nja. Det hänger väl ihop allting. Vi ska känna att det här är rätt, klubben ska känna att det är rätt. Jag ska känna att det är rätt för att känna att vi ska gå vidare. Jag har alltid hållningen ett det är ett privilegium att träna IFK Göteborg men med tanke på vad laget har presterat under våren är inte mitt fokus på kontraktsförhandlingar. Vi ska prestera en bättre fotboll, säger Jörgen Lennartsson.

Stadigt i stormen

Den korta analysen om vad som gått fel i vår och vilka åtgärder som finns i pipeline och praktiseras redan i Smögen går att läsa om nedan.

För tränaren Jörgen Lennartsson handlar det nu om att guida sitt team rätt.

– Tränaren är alltid huvudansvarig. Sen vet vi som håller på med fotboll att det är många som har ett ansvar. Klubben har ett ansvar, sportchefen har ett ansvar, spelarna har ett ansvar, ledarstaben har ett ansvar, supportrarna har möjlighet att påverka. Men tränaren har huvudansvaret, säger Jörgen Lennartsson.
Det har varit en turbulent vår med spekulationer om inre missnöje mellan främst spelare och sportchefen Mats Gren.

Hur tycker du att laget har klarat det?

– Jag tycker att vi har en bra ledargrupp som är erfaren och tålig. Och som kan behålla fokus på riktningen trots ett antal stormar och med stor arbetsglädje ta sig an alla uppgifter. Jag är också glad för spelargruppen, hur den har hållit ihop. Spelare och ledare håller ihop bra. Det finns en bra anda och arbetsglädje i IFK Göteborg.

– Spelargruppens sätt att stå i stormen och göra ett professionellt jobb varje dag är jag väldigt nöjd med. Det inger förhoppningar och tro på att vi kan göra en bättre andra del av serien.

– Alla är inte helt opåverkade, det gäller både spelare och ledare, men vi hanterar det bra, säger IFK-tränaren.

ARTIKELN HANDLAR OM