Supportern fälls för knallskottet mot Sana

FOTBOLL

GÖTEBORG. Den 29-årige man som åtalats för att ha kastat ett knallskott mot Malmö FF-spelaren Tobias Sana i april förra året döms till två månader i fängelse för vållande av kroppskada.

Det kom Göteborgs tingsrätt fram till i den dom som blev offentlig klockan elva i dag.

Den 29-årige mannen på läktaren.

Det var i samband med det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi 28 april förra året som den 29-årige mannen kastade in ett knallskott som detonerade mycket nära den nuvarande MFF- och tidigare IFK Göteborgsspelaren Tobias Sana.

Även den assisterande domaren Mathias Klasenius skadades och chockades av knallskottet som landade mycket nära Sana och Klasenius.

Förnekar brott

Den 29-årige mannen från Västsverige som åtalats för att ha kastat knallskottet har hela tiden förnekat brott.

Men i dag dömdes han till två månader i fängelse för vållande av kroppsskada.

Mannen anses som skyldig i en rad av åtalspunkter: vållande av kroppsskada, våld mot tjänsteman, brott mot lagen om förbud mot maskering, ohörsamhet mot ordningsmakten, brott mot ordningslagen och ringa dopningsbrott i två fall.

Matchen, som stod 0–0 då, bröts i samband med att knallskottet kastades in mot Sana och återupptogs inte. Malmö FF tilldömdes senare segern med 3–0.

Åklagaren Ann-Sofie Prahl hade yrkat på att mannen skulle dömas för misshandel, vilket hade gett ett strängare straff.

Vill ha strängare straff

– Det är bra att tingsrätten delar min bedömning att det var just den här mannen som kastade knallskottet. Men jag menar, till skillnad från tingsrätten, att det inte var en slump att Sana blev måltavlan. Det skedde inte på måfå, sägar Prahl till Sportbladet.

– Jag anser att den dömde mannen hade uppsåt att skada Tobias Sana. Det hat och aggressivitet som visats från delar av IFK Göteborgssupportrarna och den åtalade mannen styrker att han var likgiltig över konsekvenserna när han kastade knallskottet mot Sana. Därför ska han dömas för misshandel och inte bara till vållande av kroppsskada som är ett oaktsamhetsbrott.

– Mannen tog sig till sin position där han kastade knallskottet när Sana började värma upp och kastade det precis innan Sana skulle bytas in, säger Prahl som gärna sett ett längre fängelsestraff för 29-åringen.

Frias i annat åtal

Mannen frias samtidigt från ett åtal för främjande av flykt i samband med ett bråk i Stockholm när Hammarby och IFK Göteborg möttes i juni 2015.

– Ja, jag tycker även att det brottet är styrkt och att det tillsammans med misshandeln vid det inkastade knallskottet har ett straffvärde på fyra månaders fängelse, säger Ann-Sofie Prahl.

Kommer du överklaga domen?

– Det har jag inte tagit ställning till än.

Den 29-årige mannens försvarare, Mia Sandros, säger till Sportbladet:

– Min klient kommer vara besviken eftersom han hävdar att det inte var han som kastade knallskottet mot Sana och att tingsrätten inte har trott på honom.

”Ingen som siktar mot Sana”

– Samtidigt är det bra att tingsrätten kommit fram till att det inte är bevisat att knallskottet var riktat mot just Sana. Jag argumenterade för att det kastades i väg i all hast och det tycker jag man ser mycket tydligt på den film som finns från läktaren, säger Mia Sandros. Det verkar inte vara någon som siktar och det har tingsrätten lyssnat på eftersom de ogillar åtalet för misshandel och dömer till vållande av kroppsskada.

– Jag har inte hunnit tala med min klient än om domen så jag kan inte ge något besked om vi kommer överklaga. Ibland kan det vara enklare att acceptera en sådan här dom, även om man anser sig oskyldigt dömd, än att överklaga och behöva lida igenom en tidsmässigt utdragen process innan fallet kommer upp i Hovrätten, säger Sandros till Sportbladet.

Sportbladet har sökt Tobias Sana för en kommentar. Till Sydsvenskan säger Malmö-spelaren:

– Det är upp till domarna. Har han fått två månader, har han fått det. Det är inget jag sitter och tänker på - om han skulle fått mer eller mindre. Men det är skönt med ett avslut innan den här säsongen börjar, säger Tobias Sana.