Allsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Storförsäljning av stjärnförsvararen allt närmare

Elfsborg har nobbat två bud på 20 miljoner kronor för Okumu

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Elfsborg har nobbat två bud på 20 miljoner kronor för stjärnbacken Joseph Okumu, 23.

Men kommer nu allt närmare en storförsäljning.

– Jag har fyra klubbar som vill köpa honom, säger agenten Moses Adams.

Alla är överens om att Elfsborg gjorde ett fynd när man lyckades locka mittbacken Joseph Okumu till Borås sommaren 2019. 

Då hade försvararen en udda resa med spel i olika afrikanska och amerikanska klubbar i bagaget.

Under fjolårets succésäsong för allsvenska tabelltvåan imponerade Okumu stort med sitt kraftfulla fysiska spel, snabbhet och precisa passningar.

23-åringen har också tagit en ordinarie plats i kenyanska landslagets startelva.

Nobbat två storbud

Enligt trovärdiga uppgifter som Sportbladet har tagit del av har Elfsborg under senhösten tackat nej till två bud på på 20 miljoner kronor för mittbacken från en spansk respektive belgisk klubb.

– Jag vill inte kommentera några nivåer eller klubbar, men jag kan säga att vi har fått många förfrågningar om Okumu, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson till Sportbladet.

Redan tidigt under fjolårets allsvenska säsong florerade det mediauppgifter om att Newcastle försökte fynda Okumu med ett bud på sex miljoner kronor. Enligt samma uppgifter följdes mittbacken då av Lille, Feyenoord och Wolfsburg.

Nu bekräftar Stefan Andreasson att ett möte med Okumus agent, tidigare mittfältaren och Belgienproffset, Moses Adams, är inplanerat inom kort för att diskutera igenom framtiden och klubbarna som är ute efter kenyanens signatur under januarifönstret.

– Jag har sex klubbar som är väldigt intresserade av Okumu. Fyra av dem är redo att lägga bud och vill köpa honom, säger Adams till Sportbladet. Det är klubbar från stora ligor. 

– Han trivs väldigt bra i Elfsborg, vi har en bra dialog med klubben och han har inte bråttom, poängterar Adams. Vid en transfer ska det stämma både för Elfsborg och Okumu.

Stor liga ger större summa

Elfsborg sålde i september Jesper Karlsson till AZ Alkmaar för 27 miljoner kronor. Mycket tyder på att Boråsklubben kommer kräva minst lika mycket för Okumu vid en eventuell försäljning.

– Vi vill helst behålla Joseph, han kan fortsätta att utvecklas hos oss. Men vi och klubbarna vet vilken potential han har. Priset beror på köparen och marknaden, och jag tycker det är viktigt att svensk fotboll – spelarna själva, klubbarna, agenterna, de svenska landslagen – inte är så defensiva. 

– Allsvenskans bästa spelare kan spela i bättre ligor och värderas högre, säger Stefan Andreasson. I Okumus fall handlar det om spel i topp fem-ligorna och då blir också priset på honom högre.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets lag i allsvenskan 2020

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IF Elfsborg

Jesper Karlsson

AZ Alkmaar

Newcastle United FC

Feyenoord

Fotboll