Närmar sig EM-truppen utan att ha spelat en minut

Uppdaterad 2021-04-13 | Publicerad 2021-03-30

Andreas Granqvist ser ut att lämna landslagssamlingen utan en minut på planen.

Den skadedrabbade mittbacken har ändå förbättrat sina chanser att nå EM-truppen.

– Det har ökat betydligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Landslagets Andreas Granqvist har varit hårt skadedrabbad. Hans senaste tävlingsmatch med Helsingborg var i juni 2020 och den förra landskampen spelade mittbacken i november 2018.

Inför den här samlingen, den sista innan EM-truppen spikas, tog förbundskapten Janne Andersson med sin förste lagkapten.

Andreas Granqvist har inte spelat en minut på de två matcherna mot Georgien och Kosovo och sitter om inte oförutsett inträffar imorgon på läktaren när Estland väntar på Friends på onsdag.

Ändå har 35-åringen tagit kliv mot EM-truppen.

”Styr sin omgivning”

Janne Andersson bekräftar att chanserna blivit större än före samlingen,.

– Det har ökat betydligt. Tittar man på träningarna vi gör och inte vetat om den här skadeperioden hade man nog inte sett det i de moment vi har gjort och i ”Granens” sätt att styra sin omgivning, säger han.

Andreas Granqvist.

– Det har gått mycket bättre än jag trott, för jag vet inte vad jag hade trott. Jag såg honom spela match innan och tyckte han var tillräckligt bra för att komma med och få den kicken som jag har pratat om. Sen är vi en spelare för mycket och skulle någon bli sjuk kan han gå in på bänken. Men hela ingången i det här var att han inte skulle spela.

Janne Andersson påpekar dock att det krävs ytterligare utveckling för att drömmen om ett sista EM ska bli sann för ”Granen”:

– Sen därifrån till att spela 90 minuter och trolla rent fysiskt så måste han upp en viss nivå. Men vi har en spelare (Zlatan Ibrahimovic) i den här truppen som är fyra år äldre och klarar det. Jag har hopp om att ”Granen” också ska klara det, men det är en bit kvar och han måste såklart prestera på en nivå som gör att jag känner att det är möjligt, säger Anderssson.