Allsvenskan i fotboll

Henok Goitom: ”Vi var svinigare”

Av: 

Per Bohman

Linn Nordström

FOTBOLL

Mohanad Jeahze sa att ”Hammarby ska vara mer grisiga”.

Efter derbyt tyckte Henok Goitom att det var AIK som köttade ner Bajen.

– De har gjort reklam för sig själva att de är sviniga att möta, men vi var svinigare, säger lagkaptenen.

– Det var valpigt från vår sida. AIK spelar ett äckligare spel, svarar Abbe Khalili.

Henok Goitom var nöjd och belåten. Han hade noterat att Hammarbys Mohanad Jeahze nämnt i Sportbladet att Hammarby ska bli ett mer ”grisigt” lag på planen. En mer besvärlig motståndare som jobbar stenhårt och sätter press både på motståndare och domare.

– Sedan går vi ut på planen och tar bort det som Hammarby är bra på. De har gjort reklam för sig själva om att de är mer sviniga. Men när man tar bort det så tar man bort mycket av deras spel. De kommer inte upp i nivå och vi är mer sviniga, säger Goitom och fortsätter:

– De går ut och pratar om att de är jobbiga att möta och så vidare. Så ska man göra, och så gjorde vi i AIK förr också. Man skapar en myt som blir en sanning till slut. Det gäller att avväpna det snabbt.

Andersen: ”Vi var inte där”

Precis det ansåg Goitom att AIK lyckades bra med i derbyt. Gnaget tog ledningen i slutet av den första halvleken, försvarade sig väl och ordnade 2–0 via Nabil Bahoui på en fast situation med en kvart kvar. Hammarby hade problem med att försvara sin eget straffområde, men saknade även energi i duellspelet ute på planen.

Efteråt höll Jeppe Andersen delvis med sin motståndare.

– Vi var inte riktigt där i den första halvleken. AIK var smartare och mer effektiva. De tog tid på sig vid varje fast situation och det är något vi måste lära oss av.

”Äckligare spel”

Även Abbe Khalili delar den uppfattningen. Han menar att Hammarby inte hade den mentala styrkan som krävdes mot AIK – att det var Stockholmsrivalerna som hade rätt sorts tjuvknep.

– Det var valpigt från vår sida. De spelar ett äckligare spel, AIK. De gör allt för att vinna. Därför vinner AIK.

Vad beror det på?

– Vi måste stå upp mer för varandra. Så fort de får en frispark så flyger hela laget fram mot domaren. Sätter press och skriker. Vi gör inte det. När spelet inte sitter måste man ha vissa bitar utanför spelet, men det hade vi inte i dag.

”Då är man bara ett extremt tråkigt lag”

Mikael Lustig tyckte inte att Hammarby fick ut så mycket mer av sin nya, tuffare sida.

– De har väl ändrat lite framtoning liksom.

Men inte tillräckligt?

– Det är svårt att säga, det är alltid lätt att stå här och snacka efter att man har vunnit. Jag ska inte ge för mycket tändvätska heller. Men vill de vara svinga så får de vara det… Men ska man vara svinig så ska man vinna också, är man sviniga och förlorar så blir man bara ett extremt tråkigt lag att titta på.

Allt inför fotbolls-EM

Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Plusbetyg: Han var bäst i AIK-Hammarby

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Hammarby IF Fotboll

Henok Goitom