Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson om VM i Qatar: ”Inte stå för moralen själva”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Norska fotbollslandslaget protesterar mot VM i Qatar.

Det svenska agerar inte på samma sätt och Janne Andersson ger en delförklaring:

– Vi kan inte stå för hela moralen själva. Då får många andra se sig i spegeln också, på betydligt högre nivå, säger förbundskaptenen.

Svenska fotbollslandslaget, som spelar VM-kval mot Georgien torsdag kväll, har fått flera frågor de senaste dagarna kring deras ståndpunkter om VM i Qatar 2022.

Detta sedan det norska fotbollslandslaget bestämt sig för aktivt markera sitt missnöje mot VM-arrangören.

– Alla är överens om att det som sker i Qatar inte är bra och för oss är det viktigt att visa att vi bryr oss, säger Martin Ødegaard.

Norska landslaget inför VM-kvalmatchen mot Gibraltar under onsdagskvällen

Den engelska tidningen The Guardian rapporterade förra månaden att minst 6 500 gästarbetare, troligen fler, från främst Asien dött sedan 2011 under byggena av arenorna och infrastrukturen.

Dödsorsakerna är oftast att kroppen tar för mycket stryk i den starka hettan under de långa arbetsdagarna – i snitt tolv stycken per vecka dör av hjärtsvikt, andningssvikt samt olyckor.

Andersson har varit tydlig

Janne Andersson och lagkaptenen mot Georgien, Sebastian Larsson, utvecklade åter hur herrlandslaget, Svenska Fotbollförbundet och de själva resonerar:

– Jag har uttryckt väldig tydligt vad jag tycker om situationen i Qatar. Att vi har varit i Qatar med landslaget tror jag är bra för att belysa frågan.

Sebastian Larsson:

– Det ska inte få pågå det som det rapporteras om kring arbetare och mänskliga rättigheter. Det är förkastligt, punkt slut, säger AIK-mittfältaren som delvis hyllar norska landslagets initiativ att protestera:

– För det första är det bra att det görs saker för grundläggande rättigheter som ska finnas i världen. Det är jättebra.

– Sedan vilken väg man väljer det får varje nation och förbund bestämma och diskutera själva.

Janne Andersson har också förståelse för att många ifrågasätter varför stora mästerskap hamnar i kontroversiella arrangörsländer.

”Svårt få stopp på VM”

– Processerna hur det går till när de här nationerna får mästerskapen har jag ingen insyn i men man kan undra hur det har blivit som det har blivit.

– Nu är det så många år sedan (som det beslutades) kring Qatar och även om VM i Ryssland. Jag tror det är väldig svårt att få stopp på ett VM i Qatar. Vi får acceptera att det är så och fortsätta belysa hur det är i Qatar. Jag tycker förbundet har gjort det bra, Norge har gjort ett annat val.

Janne Andersson menar att betydligt fler än idrottare och förbund behöver agera.

– Vi har diplomatiska förbindelser med Qatar, vi har massvis med svenska företag som tjänar pengar på Qatar – att vi då ska sitta här och ta jättetydligt ställning i någon riktning… Vi kan ta ställning och säga att det är förkastligt, men vi kan inte stå för hela moralen själva. Då får många andra se sig i spegeln också, på betydligt högre nivå, säger förbundskaptenen.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Att bygga ett lag

Andersson, Janne, Johnsson, Henrik

Att bygga ett lag

239,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Guds återkomst är här, den kommer leda till himmel eller helvete

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Fotbolls-VM

Qatar

Sebastian Larsson

Mänskliga rättigheter