Hareides utspel: ”Bör hållas borta från idrotten”

Under EM har en debatt blossat upp kring regnbågsflaggor i relation till matcherna.

Åge Hareide anser inte att det bör förekomma inom fotbollen.

– Man bör hålla idrotten borta från politik och annan propaganda, som Pride är, säger han till Adresseavisen.

Ungerns strikta HBTQ-lagstiftning, där det blivit förbjudet att skildra homosexualitet för barn och ungdomar, har skapat stor debatt. Under fotbolls-EM har Tyskland på flera sätt försökt visa sitt stöd för HBTQ-gruppen.

Bland annat ville de lysa upp arenan i München med regnbågsfärger innan matchen mot Ungern. Detta tilläts inte av Uefa.

Uefa får medhåll från den norska tränaren Åge Hareide, som uttalar sig i tidningen Adresseavisen. Han anser att politik och annan propaganda, där han räknar in Pride, ska särhållas från idrotten.

Åge Hareide.
Åge Hareide.

”Pride är propaganda”

– Pride är på många sätt propaganda för att människor ska älska varandra. Det är okej, men använd inte idrotten till det, säger han till tidningen.

Hareide, som tidigare tränat både Malmö FF och Helsingborg, tränar i dag Rosenborg. De har regnbågsfärger i sin logga och deras kapten bär en regnbågsfärgad bindel. Detta är norrmannen inte för, men han betonar samtidigt att han är för allas lika värde.

– Idrotten är en plats för alla människor. Jag har aldrig haft något problem med det. I ett omklädningsrum spelar det ingen roll vilka som är fattiga eller rika, mörka eller ljusa – eller oavsett vilken läggning du har. Det är ingen som frågar om det. Vi frågar om du gillar att spela fotboll, säger han.

I efterhand har Hareide bett om ursäkt för uttalandet.

– Det var ett misstag av mig att kalla det propaganda och jag ber om ursäkt. Rörelsen i sig är väldigt bra. Det var inte detta som var meningen med intervjun, säger han till VG.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.