Herrlandslaget i fotboll

Sebastian Andersson tonar ner EM-chansen: ”Inte tränat för fullt”

Av: 

Michael Wagner

Sebastian Andersson.
Sebastian Andersson.

FOTBOLL

Han säger det inte rakt ut.

Men Janne Andersson kan nog räkna bort Kölns Sebastian Andersson, 29, som potentiell spelare i den svenska EM-truppen.

– Jag behöver sommaren för att bygga upp mig, säger anfallaren.

Med fem dagar kvar till den svenska EM-trupputtagningen har förbundskaptenen ett par högaktuella landslagsspelare som inte kan spela alls just nu på grund av skador.

Både Zlatan Ibrahimovic, Milan, och Filip Helander, Rangers, har knäproblem men uppges kunna läka för att vara aktuella för spel i EM.

Mål i senaste BL-omgången

Sebastian Andersson kan spela och svarade i den förra omgången av Bundesliga för sitt första mål på drygt sex månader men dras med ett krånglande knä som ställer till det på annat sätt.

– Jag har inte tränat fullt på hela säsongen. Det har varit mer fokus på matcher, säger han till Sportbladet. Den här säsongen har varit strulig.

Sebastian Andersson värvades av Köln för drygt 60 miljoner kronor från Union Berlin i september i fjol, men drabbades tidigt av knäproblem.

– Jag har haft nerver som varit kläm, ibland svullnar knät upp. Jag gjorde ett litet ingrepp i höstas men spelade redan efter två veckor. Det var lite för tidigt.

Han har kommit tillbaka i matchspel för att hjälpa Köln i ett utsatt läge på nedflyttningsplats i Bundesliga men är medveten om att det tidigare skadade knät kan stå i vägen för en eventuell plats i den svenska EM-truppen.

– Planen är att ta matcherna nu och träna upp mig sedan.

Hur påverkar det dina EM-chanser?

– Det påverkar väldigt mycket för jag behöver sommaren för att bygga upp mig. Jag får ta den diskussionen med Janne och ledningen först. Jag vet inte hur de tänker.

Gjorde mål i EM-kvalet

Du låter inte så optimisk?

– Som sagt, jag vill inte säga något bestämt. Det beror på. Ett EM skulle påverka nästa säsong också. EM är väldigt stort att få vara med i, men klubblaget är viktigt också.

Sebastian Andersson spelade flera matcher och gjorde mål i kvalet till EM med landslaget. Senaste truppen han var med i var i Nations League i september och han betraktas som en av spelarna som kan vara back up i spelstil till Zlatan Ibrahimovic.

Men nu är det snarare full koncentration på att rädda Köln kvar i Bundesliga än att drömma om EM-spel för den nickstarke svensken.

På lördag möter Köln, på nedflyttningsplats och två poäng från säker mark, Hertha Berlin som är placerat tre poäng ovanför strecket, i näst sista omgången.

– De är hyfsat säkra, men vi måste vinna. Det är väldigt viktigt för oss för att ha en chans att klara oss kvar, säger Sebastian Andersson.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan-panelen: ”EM är ingen charterresa, det är en guldjakt”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Sebastian Andersson

Zlatan Ibrahimovic

Bundesliga

Janne Andersson