Seger: ”Har bara tagit Pia fem år att förstå”

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Caroline Seger och Pia Sundhage.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Att lägga mycket tid på Caroline Seger inför EM har Pia Sundhage beskrivit som sitt prio ett för ett framgångsrikt mästerskap.

– Det är bra att hon förstått det nu, skrattar Seger.

Caroline Seger förlorade sin startplats i nya klubblaget Lyon och missade bland annat helt speltid i Champions League-finalen förra veckan.

Pia Sundhage, som har Seger som nyckelspelare i sitt lag, har följt utvecklingen med bristande speltid med oro.

Att få mittfältaren i bästa form till EM är högst upp på förbundskaptenens lista.

Hon kallar det ’den största utmaningen av alla’, ’prioritet ett’. Seger måste enligt förbundskaptenen lyckas för att Sverige ska lyckas och Sundhage kommer därför att spendera mycket till med veteranen.

En press Seger bara ser positivt på.

– Jag vet att Pia har mycket förtroende för mig och det är mycket lättare att spela med en sådan tränare. Så jag ser det bara positivt.

– Det bara att hon förstått det nu, haha. Jag har sagt det till henne förut. ’Det har bara tagit dig fem år att förstå’. Nej, men vi har bättre kommunikation än innan liksom.

På vilket sätt?

– Vi har varit med om mycket tillsammans och jag tror att man får en annan relation när man går igenom mycket saker och diskuterar olika situationer under årens gång. Man ser varandra på ett annat sätt och i dag känns det väldigt avslappnat.

Sundhage säger att det blir skit när du passar bakåt och oroas över din defensiva roll i Lyon...

– Precis, det har hon sagt många år. I Lyon har det varit väldigt styrt att man ska behålla boll till 100 procent, att det inte är okej att förlora den. Det spelar ingen roll vart bollen går men den ska gå rätt. I en defensiv mittfältsroll har det handlat om att spela enkelt och inte ta risker men man vill helt annorlunda nu (i landslaget) och jag tycker inte att jag tappat mitt spel.

– Men det har hon (Pia) tjatat om i fem år. Det spelar ingen roll om jag har gjort 30 passningar framåt. Det är alltid en som varit fel.

Du är inte själv orolig för form och speltid?

– Det är klart att den mentala biten har varit jobbig. Att hela tiden kämpa i uppförsbacke för sin plats och inte få något för det. Men det enda jag har kunnat påverka är att träna så bra som möjligt inför EM.

– Jag vet att jag alltid har ögonen på mig. Kanske ännu mer nu med tanke på den situationen man kommer ifrån. Det gäller bara att inte tappa huvudet, tro på det jag kan, och hoppas att det räcker.

Pia sitter några meter bort och Seger börjar ropa.

”Passar jag mycket bakåt?”.

”Nej, då plockar vi ut henne bara”, kontrar Sundhage.

– Du ser. Man åker snabbt ut. Det är från topp till botten.., haha.