Sverige välkomnar nya regeln i U21-EM

Foto: PONTUS ORRE
FOTBOLL

HELSINGBORG. Vid ett nytt svensk förlängningsdrama i U21 får Sverige chansen att göra ett fjärde byte. 

Den nya ändringen välkomnas av Håkan Ericson inför mästerskapet. 

– Det ger oss en valmöjlighet, säger han. 

Finalen i U21-EM mellan Sverige och Portugal gick till förlängning. Blir det en liknande situation i slutspelet under årets mästerskap kommer lagen att få göra ett extra byte. Uefa har i dagarna beslutat att införa ett fjärde byte i en eventuell förlängning under U21-EM i Polen. 

Beskedet välkomnas av förbundskapten Håkan Ericson. 

– Jag tycker att det är bra. Dels är det schyst mot spelarna för det är ju påfrestande och sedan ger det en möjlighet för coacherna att coacha mer aktivt beroende på matchbild och vad man tror att det blir för ytor i andra och sådär. Jag tycker bara att det är positivt, säger han.

”Stor möjlighet”

Under OS i Brasilien i somras fanns även möjligheten, men Sverige gick aldrig så långt att det blev aktuellt. Blir det någon förlängning under sommarens EM lär det fjärde bytet dock användas. 

– Blir det förlängning är det stor möjlighet att vi använder oss av det. Vi har alltid en plan för tänkbara byten så långt det går. Sedan måste man alltid improvisera efter hur matchen ser ut, skador, vilka ser ut att hålla och även hur matchbilden ser ut. Det ger oss en valmöjlighet, säger Ericson som dock inte var medveten om ändringen. 

– Jag får läsa på lite om det för jag har inte riktigt koll på det om jag ska vara ärlig. OS var ett år sedan och visste inte om att det skulle bli så heller, säger han.