Från 50 till 26 grader varmt i superarenan

1 av 8

avPelle Strandman

FOTBOLL

Upp emot 50 grader i Doha – men inte mer än 26 inne på Khalifa International Stadium.

På fredagen invigdes den blivande VM-arenan i Qatar.

– Arenan kommer inspirera unga spelare, säger Xavi Hernandez som i den första matchen på stadion blev cupmästare med sitt Al Sadd.

Beslutet att låta Qatar stå som värd för fotbolls-VM 2022 har inte varit helt okontroversiellt.

Förutom slavliknande arbetsförhållanden vid bygget av fotbollsarenorna har det talats om omfattande mutor från landet för att få arrangera mästerskapet.

2014 rapporterades att över 1400 människor mist livet vid byggandet av arenorna.

Först ut att stå helt redo för världsmästerskapet är nyrenoverade nationalarenan Khalifa International Stadium med en publikkapacitet på 48 000 åskådare. Fredagens final i Emir Cup mellan Al Sadd och Al Rayyan innebar att stadion nu har invigts och att arkitekterna stolt kan redovisa ett mycket modernt resultat.

”Energieffektivt”

Mest anmärkningsvärt med bygget är installationen av ett nytt kylningssystem. Tack vare en sorts luftkonditionering slipper publik och spelare utsättas för den normala temperaturen i Doha som kan stiga upp emot 50 grader.

– Vi har installerat kylningssystemet på Khalifa International Stadium så att det blir energieffektivt, säger Dr Saud Abdul-Aziz Abdul-Ghani, som är professor på College of Engineering på Qatar University, till The Peninsula.

Foto: TT

Xavi mästare i invigningsmatch

– Kylningssystemet är intelligent och kan kontrollera temperaturen att sjunka till optimala förhållanden för åskådarna, fortsätter han.

26 grader närmare bestämt.

Inför finalmatchen i den inhemska cupen uttalade sig Al Sadds Xavi Hernandez mycket positivt om nybygget.

– Jag är mycket exalterad över det faktum att den första VM-arenan i Qatar är färdig. Det är en arena som kommer besökas av världens bästa spelare när de kommer till Doha 2022, sa den före detta Barcelona-stjärnan och tillade:

– Den (arenan) kommer inspirera unga spelare från Qatar och regionen, motivera dem att bli bättre så de kan spela i det här VM:et för Qatar.

Al Sadd vann finalen mot Al Rayyan, som tränas av danske fotbollslegendaren Michael Laudrup, med 2–1. Detta efter att Xavi spelat fram till det avgörande målet i slutminuterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Xavi

Qatar