”Tagit bort gnistan från hela finalen”

Ajax om terrordådet och Zlatans skada

Foto: BILDBYRÅN
Ajax tränare Peter Bosz.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Det är dukat för fest på Friends Arena men frågan är hur mycket firande det blir.

Ajax tränare Peter Bosz beskriver hur finalens gnista försvunnit efter terrordådet i Manchester.

– Det lägger en skugga över allt.

Det kunde ha varit en stor fest med ett Manchester United med Zlatan Ibrahimovic i laget på jakt efter en Europa-titel mot Ajax återigen blomstrande talangskola. Men Zlatans skada och terrordådet i Manchester har förändrat förutsättningarna inför finalen i Europa League på Friends Arena.

”Var matchen alla såg fram emot”

– Det här var matchen alla såg fram emot och den borde ha varit en enda stor fest men när något sådant här händer två dagar innan påverkar det en sådan här match. I morgon (onsdag) är det en match Manchester vill vinna och vi vill vinna och vi kommer göra allt vi kan men det ligger en skugga över finalen, säger Ajax tränare Peter Bosz.

Ajax blott 24-årige lagkapten Davy Klaassen beskriver också hur även de holländska spelarna påverkats av måndagens attack där 22 personer dödades under en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester.

Röt till på Zlatan-frågan

– Det var hemskt för oss också. Man läser om det och ser det och det är bedrövligt. Ariana Grande uppträdde i Amsterdam för två veckor sedan och då var min fru och mitt barn där. Så nära är det. Det är hemskt. Alla våra sympatier går till offren och deras familjer och det tar bort gnistan från vad som skulle vara en fantastisk dag, säger Klaassen.

Det blir också en match utan Zlatan Ibrahimovic som är skadad. Ett avbräck för United som även Ajax tränare beklagar.

– Han är en del av Ajax historia. Han har haft en otrolig karriär med så många titlar med alla klubbar i olika länder. Han är dessutom en personlighet som vid hans ålder fortfarande presterar för en väldigt stor klubb. Han borde ha spelat finalen men tyvärr är han skadad och inte här. Det är fakta. Vi kommer att sakna honom i finalen, säger Peter Bosz.

Till spel kommer däremot 19-årige Kasper Dolberg men när en journalist försökte jämföra den unge talangen med Ibrahimovic röt Bosz till.

– Jag hoppas inte han är det (den nye Zlatan) eftersom jag hatar att jämföra spelare med varandra. Jag tror inte det finns en ny Ibrahimovic eller en ny Dennis Bergkamp. Det finns inte. Kasper Dolberg är Kasper Dolberg. Han har sin egen identitet, sin egen kvalité, sin egen personlighet och jag är glad för det. Jag hatar att jämföra spelare.