Kritiserar allsvenskan och värvar amerikan

Lagerbäcks bomb inför mötet med Sverige: Vet inte om jag gjort så förut

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Lagerbäck.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

VM-kval mot Tjeckien och träningslandskamp mot Sverige.

Då värvar Lars Lagerbäck en amerikan och ifrågasätter de nordiska ligornas kvalité.

– Min upplevelse är att de nordiska länderna under ett antal år prioriterat teknisk skicklighet, säger Lagerbäck.

Lars Lagerbäck kom till onsdags presskonferens och trupputtagning med flera tydliga ståndpunkter på agendan. Det största handlade om svårigheten att jämföra spelare från olika ligor i Europa med varandra.

”Får fundera kring det”

Lagerbäck framhöll den turkiska ligan som väldigt bra och skickade tydlig kritik mot såväl den norska elitserien som svenska allsvenskan.

– Min upplevelse är att de nordiska länderna under ett antal år prioriterat teknisk skicklighet och därför tappat i spelförståelse, organisation och inte minst fysisk styrka. Sitter du nära en toppmatch i Champions League så märker ni vilket otroligt tempo och vilka fysiska närkamper det är. Jag ville ser mer av elitserien live nu eftersom det är svårt att jämföra olika ligor. Det finns de som spelar i mindre lag i bra ligor och får försvara lite mer och de som spelar i topplag i norska eller svenska liga. Man får lägga lite tid på det och fundera kring det, säger Lagerbäck.

Efter att ha skickat sin känga mot den nordiska fotbollen presenterade Lagerbäck sedan en riktig bomb i sin norska landslagstrupp. Amerikanen Björn Maars Johnsen, till vardags i skotska Hearts, kommer 25 år gammal att debutera i en norsk landslagstrupp.

”En brokig karriär bakom sig”

– Han har en brokig karriär bakom sig med spel i Spanien, Portugal och Bulgarien och nu är han i Hearts. Vi tycker det var väl värt att testa honom i den här gruppen och det ska bli mycket intressant att se hur han fungerar i träning på den här nivån. Han är väldigt motiverad att representera det norska landslaget och göra sin norske far stolt, som han själv sa, säger Lagerbäck.

Johnsen är 195 lång och beskrivs av Lagerbäck som fysisk stark men också spelskicklig. 25-åringen får nu plats i VM-kvaltruppen trots att förbundskaptenen ännu inte hunnit se honom på plats i en enda match.

– Jag tror inte jag gjort det förut men kanske någon gång när jag var i Nigeria, säger Lagerbäck om att ta ut en spelare han aldrig sett på plats.

Norge möter Tjeckien i VM-kvalet den 10 juni och Sverige i en vänskapslandskamp i Oslo den 13 juni.