Fotbollsgalan

Karl-Erik Nilsson: Kommer ha avtalet klart innan galan

Av: 

Lo Hägerfelth

Johan Flinck

Filip Durefelt

FOTBOLL

Efter gårdagens seger mot Italien menade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand att damernas bojkott av fotbollsgalan påverkade spelarna.

Det håller ordförande Karl-Erik Nilsson delvis med om, men menar att damerna ändå kan komma att delta på galan.

– Vi ska avvakta och se. Jag har fått andra signaler, säger Nilsson till Sportbladet.

Efter 1–0 på Friends Arena flög det svenska herrlandslaget till Milano för att kvalificera sig för VM. 90 minuter plus tillägg senare var 0–0 det resultatet som tog Sverige till Ryssland och försatte Italien i internt uppror.

Men samtidigt som Sverige firade vilt har fokus legat på det damlandslag som valt att bojkotta den inkommande fotbollsgalan på grund av olöst avtal med förbundet gällande ekonomisk ersättning. Det menade åtminstone generalsekreterare Håkan Sjöstrand efter matchen som såg diskussionen som en oläglig distraktion.

– Det är ju mycket laddningar, precis som man ser laddningar från annat håll. Och det är otroligt mycket som står på spel. I går (i söndags) blev det ju ett otroligt fokus på något när alla ville ha fokus på det här, sa Sjöstrand efter matchen enligt Fotbollskanalen.

FK: Herrspelarna blev störda av det?

– Det blev otroligt mycket fokus. Det är bara att titta på en sådan här match, hur mycket små detaljer det handlar om för att nå ända fram. Det är jättesmå detaljer ibland när vi pratar om vad som skiljer en vinst eller förlust och så vidare. Allt sådant vill man lägga kraft och energi på och ju närmre man kommer en match desto mer vill man lägga på det. Det blev väldigt mycket åsikter kring den här frågan, utan insikter. Och man rycker saker ur sitt sammanhang.

Karl-Erik Nilsson: ”Tycker man ska ha respekt”

När Sportbladet når SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson håller han delvis med.

– Varje spelare är en individ. De är så professionella så när man kommer till match är man fullt fokuserad på det. Man allt inom fotbollen blir en snackis. Klart att det pratas om det och det tog säkert lite energi just när de landade. Men vi kunde inte se något under matchen i går i alla fall, säger Nilsson.

Förbundet har även fått kritik för hur man hanterade frågan inför matchen. På presskonferensen inför stoppade presschef Niklas Bodell frågan om ämnet som ställdes till Janne Andersson och Andreas Granqvist och därefter kallade landslagschef Lasse Richt frågan för ”respektlös”.

Även Nilsson valde att använda ordet ”respekt”.

– Jag var hemma på damallsvenskans sista omgång och åkte sedan direkt hit. Men så kan det säkert ha varit. Jag tror att man ska ha respekt för att gänget som var här nere var så otroligt fokuserade på det som skulle ske här och ville ha allt fokus på det. Det tycker jag att man ska respektera. Nu är det historia och vi klarade av matchen i går. Nu ska vi klara av den här diskussionen med damerna så kommer det att bli ett gott slut på alltihop.

”Har fått andra signaler”

Utöver att damlandslaget har valt att bojkotta fotbollsgalan har även de svenska mästarna Linköpings FC hotat med att bojkotta galan. Nilsson vill dock inte utesluta att båda parter kommer att vara på plats när galan väl drar igång nästa veckas måndag.

– Vi ska avvakta och se. Jag har fått andra signaler.

Vad då för signaler? Att de ska komma?

– Jag har uppfattat det som att landslagsspelarna sagt att kommer vi överens så kommer de till galan för de gillar galan. Nu ska diskussionerna återupptas och jag menar därför att det är för tidigt i dag att tala om bojkott. Jag tror det kommer att se betydligt bättre ut än vad det flaggats för.

Enligt Fotbollskanalen menade Sjöstrand att parterna fortfarande jobbar för en lösning och betonade att han inte ville se en strejk likt den som Danmark stod för i september. Enligt överenskommelsen mellan SvFF och Spelarföreningen har de en vecka på sig att lösa situationen, en tidsram som Nilsson menar att de kommer att hålla.

Kommer ni ha det klart innan galan?

– Det är jag helt övertygad om att vi kommer att ha.

”Fritt att kommentera hur de känner”

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark berättar för Sportbladet att de båda parterna ska ses under onsdagen. Men han vill varken kommentera hur långt ifrån varandra man står eller på vilka punkter man inte kommit överens än.

– Jag går inte in på det överhuvudtaget. Vi ska förhandla så får vi se om vi kommer överens.

Hur ser du på att det har blivit en omskriven bojkott?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det har ju kommit ut i media i samband med förhandling på något sätt, och det tjejerna har kommenterat. Det står dem fritt att kommentera hur de känner och tänker. Men men vi kommenterar inte de här frågorna så länge.

Kan det bli tal om strejk om tjejerna inte är nöjda med avtalet?
– Jag kommenterar inte det i dagsläget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbollsgalan

LÄS VIDARE

Damlandslaget bojkottar fotbollsgalan: ”Det är inte okej”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbollsgalan

Håkan Sjöstrand

SvFF, Svenska fotbollförbundet

Herrlandslaget i fotboll

Damlandslaget i fotboll

Karl-Erik Nilsson, SvFF