Karlsson: Contes genidrag avblåste krisen

1 av 2 | Foto: MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN

Det kunde ha blivit knocken som försatte Chelsea i djup kris.
Mästarna var nere för räkning i andra halvlek hemma mot Watford.
Efter en mäktig vändning – med idel succébyten – kunde Antonio Conte pusta ut.

Chelsea har varit pressade inför lördagenchs match. Efter att ha hämtat sig från den turbulenta transfersommaren hade regerande mästarna hamnat i en negativ trend med tre matcher utan seger, varav två raka förluster i ligaspelet. 

En tredje torsk i en klubb som Chelsea brukar betyda att tränaren sitter löst, oavsett om denne vunnit ligan säsongen före.

Men det handlade inte bara om de svaga resultaten. Spelarna har klagat över Antonio Contes alltför tuffa träningsbelastning och Conte själv uppges vara på kollisionskurs med en person i Chelsealedningen. Det har viskats om att italienaren är ”dead man walking” på Stamford Bridge; det är bara en tidsfråga innan han tvingas lämna in.

Det var alltså viktiga poäng på spel.

Och då var allt på väg att rämna under en kaosartad inledning efter paus.

Överraskningslag

Watford har varit Premier Leagues mest positiva överraskning i höst. Skicklige tränaren Marco Silva har organiserat det som tidigare var en identitetslös främlingslegion. Nyförvärv som Richarlison har gett spets framåt och en komet som Abdoulaye Doucouré har varit sensationell.

Efter 70 minuter spelade hade storyn från den här matchen varit den mäktige Doucouré, som dunkade in 1–1-målet precis före paus, och ett Watford som fram till dess dominerat matchen i andra halvlek.

Men sedan kom vändningen. Den var inte logisk sett till hur matchen utvecklat sig. Richarlison, som missat öppet mål direkt efter paus, fick en gyllene möjlighet att säkra matchen för Watford.

Vändningen var likväl ett styrkebesked, både för spelarna och för coachen.

Lyckade byten

Antonio Conte bytte in utskällde Michy Batshuayi, anfallaren som varit totalt iskall i höst. Mot Manchester City för ett par helger sedan ratades han i startelvan trots att Conte inte hade någon frisk ordinarie anfallare tillgänglig.

Nu såg Batshuayi ut som anfallaren de betalade för. I den 71:a minuten slog Pedro (som inledde matchen med att vackert skruva in 1–0 i krysset) ett fint inlägg. Miguel Britos stod en meter fel och Batshuayi klev in framför och nickade in kvitteringen. 

Inlägg avgjorde

Från det ögonblicket svängde pendeln rejält och Chelsea gick för segern. Willian och Davide Zappacosta kom in och skickade in varsitt par världsklassinlägg. I den 87:e minuten nådde Willians leverans César Azpilicueta som nickade in segermålet.

Bytena, genidraget att överbelasta och testa Watfords vänstersida, hade gett full effekt. Chelseas kris var avblåst.

Eftermiddagen blev än mer fulländad när Michy Batshuayi fick fylla på med 4–2-målet.

Chelsea har fortfarande sina problem – laget saknar onekligen stabilitet utan N’Golo Kanté – men nu överlever Antonio Conte på sin stol.

Åtminstone ett litet tag till.

avKalle Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM