Andreas Granqvist: ”Jag var besviken”

Granqvist om den tuffa tiden under Lagerbäck och Hamrén

FOTBOLL

Han debuterade 2006, spelade första tävlingslandskampen 2010 och blev helt given först 2014.

Andreas Granqvist har haft en lång, krånglig väg in i landslaget och berättar om den tuffa tiden under Lagerbäck och Hamrén.

– Jag var besviken, säger lagkaptenen till Sportbladet.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N

Debuten i landslaget skedde redan 2006 på en januariturné.

Men under Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten fram till november 2009 fick Andreas Granqvist bara göra fyra inhopp och vara med i truppen vid två kvalmatcher.

– All respekt för Lagerbäck och de resultat han gjorde som förbundskapten men det känns som jag under fyra år med Lagerbäck gjorde två inhopp, säger Granqvist.

– Du behöver spela mer i landslaget innan det smäller, man har lite tid ihop och det är en helt annan, miljö och pressen är mycket större. Att knappt få en träningsmatch som tredje- eller fjärdealternativ (som mittback) tycker jag var ett felbeslut.

”Jag var besviken”

För Granqvist small det i den famösa EM-kvalmatchen mot Holland när Sverige blev avklätt och förlorade med 4-1 (efter att ”Granen” gjort tröstmålet).

– Holland borta, jag var 23-24 år och hade knappt gjort en match.

Det var första gången han startade en tävlingslandskamp. Första landskampen från start över huvud taget hade kommit några månader tidigare, i juni mot Vitryssland.

– Jag var besviken över att jag inte fick fler chanser i träningslandskamperna innan det small riktigt.

Men när de förlorade mot Holland hade Lagerbäck, sedan ett år, bytts ut mot Erik Hamrén.

”Jobbig period”

När Daniel Majstorovic gick sönder inför EM 2012 fick Granqvist chansen och han spelade samtliga Sveriges tre gruppmatcher.
Han var ordinarie under första halvan av kvalet till VM 2014 men petad den andra.

– Det tog tid att komma in i det. Jag spelade inte mitt eget spel när jag väl blev ordinarie under Eriks tid. Jag var mer eller mindre besviken varje gång jag åkte från samlingarna med träningsmatcher och jag inte hade fått någon speltid. Jag kom inte upp i samma nivå som i klubblaget. Det var en period som var jobbig.

”Förbannad för jag inte fick spela”

– När jag blev bänkad i VM-kvalet bestämde jag mig för att spela mitt eget spel. Efter det har jag tagit stora steg i landslaget.

Ångrar att du inte sa något tidigare?

– Kanske. Men jag hade inte riktigt position att göra det. Jag var besviken i slutet när jag inte fick spela efter ett konstigt rött kort. Jag var förbannad för att jag inte fick spela.

När kvalet till EM 2016 skulle inledas hösten 2014 tog Granqvist ett snack med Hamrén om att spela sitt eget spel, som han gjorde i klubblaget.

– Det fick bära eller brista – nu kör jag. Det har gått bra. Jag har gjort många bra matcher i landslaget.

”Andra tider nu”

När Janne Andersson tog över landslaget gjorde han Granqvist till lagkapten. Han upplever en annan status i fotbolls-Sverige i dag.

– Jag har fått en annan uppskattning de senaste åren när jag presterat bra i landslaget, mer som jag haft det i klubblaget.

”Granen” menar också att det är lättare att ta sig in i landslaget i dag. Spelarna får fler chanser innan det blir allvar.

– Det är andra tider nu. De som är med nu har fått mer speltid och fått de här träningsmatcherna som gör att man kommer in i systemet, säger han.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

Här är Sveriges trupp till playoff-matcherna 00:15
ARTIKELN HANDLAR OM