Så blev 18-åriga bollgeniet ”Lisa Freestyle” världskänd

PARIS. Hon har jonglerat med Gianluigi Buffon, tunnlat Ronaldinho och gjort bort halva PSG:s ungdomslag i omklädningsrummet. Lisa Freestyle håller på att ta över världen med sina bollkonster och riva ner fördomar på löpande band.

– Jag försöker ändra på saker och ting, säger den 18-åriga freestyle-stjärnan när Sportbladet träffar henne i Paris.

Om du har tillgång till sociala medier och en normalstor vänskapskrets är det sannolikt att du sett Lisa Zimouche, utan att veta vem hon är. Hon har en miljon följare på Instagram där hon, under artistnamnet Lisa Freestyle, lägger upp videoklipp från Italien, USA, Egypten och Frankrike. Som fond dyker pyramiderna, Eiffeltornet och Hollywood-skylten upp. I förgrunden: En av världens mest imponerande bollkonstnärer.

Lisa Zimouche är 18 år och uppvuxen utanför Paris med föräldrar från Algeriet. I somras tog hon studenten, under hösten håller hon på att ta över världen.

– Jag har tagit ett år ledigt för att ägna mig åt freestyle. Jag reser runt och gör uppvisningar, för tillfället är det på heltid. Vi får se vad som händer senare, säger Lisa Zimouche när Sportbladet träffar henne i Paris.

Allt började framför internet, när hon var bara tio år gammal.

– Jag började att kolla på andra på Youtube och försökte göra som dem. Freestyle lär man sig själv, utan tränare, säger hon.

Som fjortonåring lämnade den exceptionella bolltalangen PSG:s ungdomssektion för att satsa på freestyle fullt ut. Hon tycker att fördelarna överväger.

– Fotboll är ju en kollektiv sport medan freestyle är helt individuell. I fotboll har man regler att följa och en tränare att lyda, här är man mycket friare. Det enda man behöver är en boll, sedan får man göra vad man vill. Man kan använda benen, huvudet, händerna, allt man vill, säger Lisa Zimouche.

I och med explosionen i sociala medier har hon fått sponsorer, ett managementbolag – och en fanbase som är svår att matcha. Hon har trixat med Gianluigi Buffon i Italien, jonglerat med Paul Pogba och träffat fotbollstokige Usain Bolt flera gången. I ett av hennes mest spridda klipp har hon klätt upp sig som värdinna i en av logerna på Parc des Princes när gamla klubbikonen Ronaldinho är på besök. Via en dold kamera får vi följa hur Zimouche ställer ifrån sig brickan hon bär på och börjar jonglera med en boll framför brassen som blir stum av beundran. Det slutar med att de jonglerar med varandra innan Lisa gör en tunnel på en skrattande Ronaldinho.

”Sexistiska kommentarer”

– Han var kanske inte helt redo att börja jonglera direkt, men jag tyckte att han ändå hade en del tricks i sig, säger Lisa Zimouche om den gamle PSG-hjälten.

När vi ses på Place du Trocadéro i Paris tar det inte många minuter innan grupper med ungdomar och nyfikna turister är framme och vill ta bilder. I sociala medier är inte alla lika trevliga.

– När jag lägger upp videoklipp får jag mycket sexistiska kommentarer. Så är det bara, men jag försöker ändra på saker ändå, säger Lisa Zimouche.

– Inom freestylevärlden är det inte mycket sexism alls, jag tror att många av killarna ser mig som en lillasyster eftersom jag började så tidigt. Det finns knappt någon skillnad i förutsättningar heller: Män har generellt lite mer muskler och är större, men det gör mindre skillnad än inom fotbollen. Inom freestyle är tjejer ofta lite mer graciösa än killar och lite roligare att titta på, säger Lisa, som känner ett särskilt band med damfotbollen:

– När folk ser mig tänker de automatiskt på damfotboll och då vill jag gärna hjälpa och lyfta damfotbollen i den mån jag kan.

Finns det någon fotbollsspelare kvar du drömmer om att få träffa?

– Zidane. Han är en barndomsidol och en förebild. Och så Neymar förstås. PSG har bjudit in mig flera gånger till Parc des Princes, men jag har inte hunnit se Neymar på plats än! Det är nog den spelare som jag njuter mest av att se spela, han gör show hela tiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.