Fischers svar: Förstår inte hans uttalande

Foto: TT OCH AFTONBLADET

avMartin Tolén

FOTBOLL

Damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan.

Det fick herrlandslagets chef, Lars Richt, att rasa och kalla tajmingen för ”respektlös”.

– Jag förstår faktiskt inte hans uttalande. Det finns inte någon respektlöshet, svarar Nilla Fischer enligt Expressen.

I går kom beskedet att det svenska damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan.

Detta efter att förhandlingarna om ett nytt avtal inte kommit till stånd med förbundet.

– Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen. Första steget är Fotbollsgalan. Svårt att säga vad som sker sedan, vi vet inte vad som kommer härnäst, sa lagkaptenen Caroline Seger till Fotbollskanalen.

Stoppades från att svara

När sedan Sportbladet frågade förbundskaptenen Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist om deras syn på saken stoppades duon från att svara på frågan.

– Den frågan tänker vi inte hantera på den här presskonferensen, bröt presschefen Niklas Bodell in.

Och efteråt var landslagschefen för herrarna, Lars Richt, upprörd över att frågan kommit upp nu och kallade tajmingen för ”respektlös”.

– Det är respektlöst från den som startat det här. Jag är upprörd. Att gå ut med det här dagen innan vår viktigaste match... Det är inte okej, sa Richt till Fotbollskanalen och fick medhåll av Håkan Sjöstrand.

”Inte respektlöst på något sätt”

Nu ger Nilla Fischer – som tillsammans med Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Lotta Schelin och spelarföreningen förhandlat med förbundet – svar till Richt.

– Det får stå för Lasse Richt, vad han har sagt, men jag håller verkligen inte med om att det är respektlöst på något sätt. Jag tror inte herrlandslaget har några som helst problem att fokusera på matchen i dag. Jag förstår faktiskt inte hans uttalande. Det finns inte någon respektlöshet. Det får verkligen stå för honom, säger Fischer enligt Expressen.

Förhandlingarna pågår fortfarande och det finns fortfarande möjligheter att damlandslaget dyker upp på Fotbollsgalan. Exakt vad som saknas i avtalet vill parterna inte avslöja.

– Det är klart att det (att bojkotta Fotbollsgalan) inte är något som vi önskar. Ingen av parterna önskar det. Men vi har spelat så länge utan avtal nu, och nånstans finns det också en punkt där vi känner att vi måste hitta en lösning, säger Fischer.

”En praktisk omöjlighet”

Samtidigt har Svenska Fotbollförbundet (SvFF) kommit med en ny kommentar på sin hemsida:

”Vi uppfattade alltså att vi hade hela kommande vecka på oss att återkoppla på Spelarföreningens krav. Att göra det innan den oerhört betydelsefulla play off-matchen mot Italien är för oss en praktisk omöjlighet”, skriver förbundet bland annat och fortsätter:

”Vi ställer oss frågande till utspelet – det är inte i linje med vad vi gemensamt kommit överens om. Men det påverkar inte vår ambition att nå en överenskommelse som alla inblandade kan acceptera. Vår förhoppning ändras inte utifrån de utspel vi sett utan vår ambition kvarstår.”