”Där kan Norge bli bäst i hela världen”

Foto: TT
FOTBOLL

I helgen gör Lars Lagerbäck debut som norsk förbundskapten.

Nu sticker han ut hakan.

– En sak kan vi bli bäst i världen på, säger han enligt VG.

Lars ”Lasse” Lagerbäck, 68, är mannen som ska rädda den norska landslagskrisen.

”Det är ingen enkel uppgift, men samtidigt är tidpunkten optimal. Lagerbäck har allt att vinna”, skriver exempelvis VG-krönikören Knut Espen Svegaarden inför det som komma skall.

I helgen är det nämligen dags.

På söndag klockan 20.45 hålls avsparken borta mot Nordirland i vad som blir Lagerbäcks första match på nya jobbet.

Norge ligger just nu näst sist i sin VM-kvalgrupp med sju poäng upp till andraplatsen och Lagerbäck vet vad som krävs för att ha en chans att avancera till VM – ett organiserat kollektiv.

”Kan bli bäst i världen”

På en pressträff berättar han om sina planer.

Han vill kompensera för det aningen tunna spelarmaterialet genom att göra kollektivet världsledande på en viktig detalj – nämligen beslutsfattande.

– Det är något vi kan bli bäst i världen på. Det handlar om att automatisera saker. ”Vad ska jag göra i olika situationer?” Jag tror att det kan påverka, säger Lagerbäck enligt VG.

”Förväntar mig det”

Förmågan att ”välja rätt” var något som låg till grund för svenskens första trupputtagning. Han upplever att spelarna han just nu förfogar över är villiga att lära sig ta rätt beslut.

– Det var mycket som såg bra ut (på träningarna). När vi tog ut truppen så försökte vi hitta de spelare som vi vill ha i olika situationer. Jag förväntar mig att vi ska göra väldigt få felaktiga val. Nu handlar det om att hitta sin roll och lära känna spelarna man ska samarbeta med mest. Därför är det viktigt att spelarna axlar sina roller även i träning, för det är där man lär sig hur man ska agera, säger Lars Lagerbäck enligt VG.