Sveriges U19-landslag till EM - historisk framgång

Foto: Bildbyrån
Sead Haksabanovic
FOTBOLL

Förlust mot Belgien – sedan två raka vinster.

På tisdagskvällen sköt Viktor Gyökeres det svenska U19-landslaget till EM i Georgien i sommar.

Det är första gången någonsin ett svenskt herrlandslag lyckas kvala in till ett U19-EM.

– Sju nationer har chans att kvala in, lilla Sverige är en ut av dem. Det är stort, säger förbundskapten Claes Eriksson.

Efter nederlaget mot Belgien krävdes två raka vinster. Det svenska U19-landslaget gjorde det som krävdes – laget tog maximala sex poäng.

I kväll vann Sverige mot Italien med 1–0 efter mål av Viktor Gyökeres, Brommapojkarna. Matchens enda mål kom i den 68:e minuten.

Belgien toppade gruppen inför kvällen, men behövde vinna mot Irland för att vara säker på en EM-biljett. Belgien föll mot Irland med 0–1. Det irländska landslaget hamnar också på sex poäng, men Sverige går vidare tack vare inbördes möte och målskillnad.

– Sju nationer har chans att kvala in, lilla Sverige är en ut av dem. Det är stort. Det är kul för killarna, de har slitit jättehårt i nästan två år nu. Nu är vi där, det är fantastiskt kul, säger förbundskapten Claes Eriksson.

Förlorade mot Belgien

U19-landslaget fick en lovande start mot Belgien i Elite Round i Belgien. Svante Ingelsson, till vardags i Kalmar FF, ordnade ett ledningsmål efter 17 minuter.

Men det belgiska landslaget lyckades kvittera före halvtid. I slutet av matchen avgjorde Belgien genom Dante Rigo. Efter den förlusten såg det mörkt ut för Sverige att nå EM.

– Det var lite olyckligt att vi behövde förlora den matchen, det var en relativt jämn match. Vi hade två-tre riktigt fina chanser som vi kunde ha gjort mål på. I dag har vi marginalerna på vår sida, och vi lyckas avgöra. Killarna var duktiga på att freda vårt mål i slutet, säger Claes Eriksson.

Efter förlusten mot Belgien tog det svenska U19-landslaget - med bland annat Alexander Isak, Sead Haksabanovic, Mattias Svanberg – revansch mot Irland. Sverige besegrade Irland med 3–0 efter mål av Ingelsson, Thomas Poppler Isherwood och Isak.

”Vänta ska ni få se”

– Vi försöker spela en passningsorienterad fotboll. Men i dag var det svårt, det var en åker vi spelade på. Det här laget är fullt av talangfulla spelare, det är många som har fått rubriker tidigare, men det finns fler än de. Det finns stort hopp om svensk fotbolls framtid. U21 har visat det ett par gånger också, säger Eriksson.

– Det kommer bli ännu bättre, vänta ska ni få se. Det här har jag sett under flera år. De här unga killarna är seriösa, de är riktiga idrottsmän.

Hur viktigt är det här för svensk ungdomsfotboll?

– Det är viktigt för att det ger de här spelarna erfarenhet. Någon eller några kommer få vara med i ett stort EM i framtiden, och då har de varit där tidigare. Då har de varit med och besegrat stora nationer.

Det är första gången någonsin som ett svenskt herrlandslag lyckas kvala in till ett U19-EM. Mästerskapet avgörs i Georgien, 2–15 juli.


ARTIKELN HANDLAR OM