Allsvenskan i fotboll

Goitom: ”Jag är ingen ögontjänare”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Lagkaptenen och trotjänaren som alla älskar?

Så enkelt är det inte i AIK.

– Jag tror att jag är den spelare som allra mest delar AIK:s supportrar, säger Henok Goitom.

Han är AIK:s bäste målskytt på 2000-talet. Lagkapten, lagpappa och laglojal. Ändå är Henok Goitom förstås inte fredad från supportrarnas kritik. Det är ingen. Särskilt inte när AIK genomlidit en historiskt svag säsongsstart som 2020.

Men det är skillnad på kritik och kritik. Veteranen och många inom AIK upplever att den varit alldeles för frän. Att den sällan tagit hänsyn till att AIK saknat alternativ på centerpositionen under den hoptryckt coronasäsongen, vilket lett att en äldre Goitom tvingats till ett tätare matchschema än hans kropp klarat av. Mot slutet av säsongen har Goitom hittat formen i takt med att spelschemat lättats. Då har glåporden på sociala medier också ersatts av hyllningar och glada tillrop.

Frågar du en supporter om min match i kväll så är det lika många som ger mig en etta som en femma, tror jag.

”Jag delar upp fansen”

Men faktum är att Goitom aldrig upplevt sig ha ett helhjärtat stöd från hela supporterkollektivet. Tvärtom känner anfallaren att han är en splittrande faktor bland fansen. Efter krysset mot IFK Norrköping – där Goitom nickade in ett mål, hans sjunde fullträff för säsongen – utvecklar han sina tankar.

– Det har funnits kritik mot mig sedan 2012. Jag tror att jag kanske är den spelare som allra mest delar AIK:s supportrar. Frågar du en supporter om min match i kväll så är det lika många som ger mig en etta som en femma, tror jag. Så är det nog ofta med mig. På det sättet är jag verkligen en spelare som delar upp fansen, så känner jag.

Goitom tror att det är ungefär samma uppdelning i synen på om klubben ska förlänga hans spelarkontrakt till nästa år.

– Somliga på forum och sociala medier kommer säga ”förläng!”, andra ”förläng absolut inte”. Men den grejen har funnits länge kring mig. Jag har vant mig och gått min egen väg. Det jag kan säga är att jag uppskattar alla som visat stöd när det stormat som värst. Supportrarna som gör allt de kan: som skickar bilder, meddelanden och försöker gå emot stormen. Det är sådana man uppskattar sen när man ridit ut stormen.

”Jag är ingen ögontjänare”

Han fortsätter resonemanget:

– Jag ska inte säga att det tar på psyket. Det gör det inte. Inte som när man var 20 år. Men jag vill ge kärlek till alla som stöttat när man är på botten.

36-åringen låter inte särskilt ledsen, men visst finns det en slags lågmäld besvikelse i rösten.

Men varför är du en spelare som delar supportrarna, tror du?

– Jag vet inte. Jag vet faktiskt inte. Men kanske för att jag aldrig varit en ögontjänare? Jag är en ingen som alltid håller mig i mitten. Utan en sådan som... antingen gillar man mig eller så gör man inte det. Men jag gillar det också. Då vet man vilka som står upp för dig och vilka som inte gör det.

”Då hjälper man inte AIK”

Han betonar att han som äldre spelare inte far särskilt illa av den ofta skoningslösa kritiken. Däremot är han orolig för att supportrar kanske inte förstår att samma typ av kritik kan få förödande effekt på yngre och mindre erfarna spelare.

– Jag vill berätta för supportrarna att spelarna behöver stödet som mest när de ligger på botten. Särskilt de unga spelarna. En spelare mår bra när han märker att han får stöd även när det går dåligt. Vi hade ett bra klimat kring klubben 2018. 2019 dog det ut lite med en del buande. 2020 har det varit mycket på sociala medier. Men de ska akta sig för vilka ord de väljer, vissa supportrar. Fel ord kan verkligen påverka unga spelare. Och då hjälper man inte AIK.

Publisert:

LÄS VIDARE

Klar för favoritlaget: “Då ingår SM-guld”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Henok Goitom