Serie A

Tvingas sälja klubben – efter avancemanget

Av: 

Josip Ladan

Foto: Francesco Pecoraro / Getty Images Europe

FOTBOLL

Salernitana är tillbaka i Serie A för första gången sedan 1998.

Då tvingas ägaren Claudio Lotito sälja klubben – på grund av sitt ägarskap i seriekonkurrenten Lazio.

– President Lotito har haft ett undantag i många år och alla visste att det här skulle kunna hända, säger det italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina till Football-Italia.

Helgens högdramatiska omgång av Serie B slutade i dur för Salernitana – efter storsegern mot Pescara på bortaplan är klubben nu tillbaka i Serie A för första gången på mer än 20 år. Vilt firande och jubel utbröt i Salerno, där supportrarna firade under eftermiddagen och sent in på småtimmarna.

En av framgångsfaktorerna till klubbens sportsliga succé är Claudio Lotitos ägarskap – den kontroversielle affärsmannen som det italienska fotbollsförbundet har stängt av i omgångar är sedan 2004 ägare och president för Rom-klubben Lazio.

Ägarskapet i de båda klubbarna har varit känt länge, och nu meddelar det italienska förbundet att Lotito måste sälja klubben inom 30 dagar för att inte riskera att Salernitana missar uppflyttning.

Foto: Francesco Pecoraro / Getty Images Europe

Foto: Francesco Pecoraro / Getty Images Europe

Får inte sälja till släktingar

– Det är en regel som går i linje med Fifas regler om att det inte är tillåtet att äga mer än en klubb på professionell nivå. President Lotito har haft ett undantag i många år och alla visste att det här skulle kunna hända. Reglerna är tydliga, hans ägarskap kan inte fortsätta och om det gör det får inte Salernitana delta i Serie A nästa säsong, säger Italiens fotbollsförbunds president Gabriele Gravina enligt Football-Italia.

Försäljningen får enligt regelverket inte heller ske till någon som är i släktskap med Lotito mellan första och fjärde led.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Serie A

LÄS VIDARE

Juve riskerar att uteslutas ur Serie A

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

SS Lazio