”Hade helst sett att den inte blev av”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

Tre bortalandskamper på en vecka.

Men landslaget hade helst sluppit träningsmatchen mot Ryssland.

– Det tråkiga är att vi behöver spela den i Ryssland, det hade vi aldrig gjort om vi hade fått välja, säger förbundskapten Janne Andersson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige ställs mot Kroatien i Nations League den 11 oktober och tre dagar senare väntar Portugal. Innan matcherna ska Sverige även hinna med en träningsmatch mot Ryssland. Den skulle egentligen ha spelats den 28 mars, men coronaviruset ställde in mötet. 

Uefa har i stället beslutat att den ska spelas den 8 oktober. 

Landslaget hade gärna sluppit matchen, men enligt Uefas reglemente måste den spelas. 

– Vi måste eftersom Uefa har gjort ett centralt avtal med bland annat tv-rättigheter och då ska man leverera x-antal matcher så det är inget vi bara kan strunta i, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Ni hade helst sett att den ställdes in?
– Ja, det finns många anledningar till att man helst hade sett att det inte blev av, men nu får vi försöka lösa det på bästa sätt.

Vad skulle hända om ni sa nej?

– Det tror jag inte ens att vi ska ge oss in i. Det skulle innebära massa saker. Det är lite övning inför nästa år för då blir det nog lite lika i mars och september med tre matcher så vi får se det på det sättet.

”Är märkligt”

Matchen skulle spelas på Friends Arena, men eftersom regeringen förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra EU-länder flyttades mötet till Ryssland. Landslagsledningen är långt ifrån nöjda med det beslutet.

– Det är speciellt med tre bortamatcher. Det känns väldigt olyckligt att Rysslandsmatchen ska behöva spelas i Moskva. Jag ska inte klaga över det, men jag kan tycka att det är lite märkligt, säger Janne Andersson.

Hade du helst sluppit den här träningsmatchen när det är så tajt spelschema?

– Nu är det som det är och nu är det bara att gilla läget. Det hjälper inte att vi gnäller. Det öppnar möjligheter på ett sett. Men det tråkiga är att vi behöver spela den i Ryssland, det hade vi aldrig gjort om vi hade fått välja.

”Förundrade”

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är starkt kritisk mot att regeringen inte kunnat lösa situationen.

– Vi har största respekt för den allvarliga situation som råder och ska självklart gör allt vi kan för att minska smittspridningen. Men jag har uppriktigt svårt att inte förstå varför idrottsmän inte kan beviljas utantag som andra yrkesroller, säger han och fortsätter:

– Vi har ansträngt oss till det ytterst för att få till det undantag som krävs. Vi är förundrade över att det här inte går att lösa på ett bättre sätt, men nu är läget som det är. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.