Lars-Åke Lagrell

Lars-Åke Lagrell har dött – blev 80 år

Av: 

Andreas Käck

Gustaf Ränkeskog

Lars-Åke Lagrell.
Lars-Åke Lagrell.

FOTBOLL

Han var Svenska Fotbollförbundets ordförande i över 20 år.

Nu är Lars-Åke Lagrell död. Han blev 80 år gammal.

– Det är mycket sorg. Jag har gråtit mycket, dock är jag överväldigad av alla kondoleanser, säger sonen Sebastian Lagrell, 37.

Svensk fotboll är i sorg.

Lars-Åke Lagrell, Svenska Fotbollförbundets förre ordförande, har dött efter en tids sjukdom.

År 1991 ersatte Lagrell Lennart Johansson som ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Och totalt blev det 21 år på ordförandeposten för Lars-Åke Lagrell, där VM-bronset 1994 blev hans stora höjdpunkt.

”Betytt väldigt mycket”

Lars-Åke Lagrell sörjs närmast av hustrun Yvonne, barn och barnbarn.

– Det är mycket sorg. Jag har gråtit mycket, dock är jag överväldigad av alla kondoleanser. Även om man skulle förstå att en och en annan skulle notera det så blir man nästan chockad över alla som hör av sig. Vilket man blir glad över, säger sonen Sebastian Lagrell, som är klubbchef för superettanklubben Jönköpings Södra.

Kunde ni ta farväl?

– Den här sommaren har varit speciell på alla sätt, med restriktioner att inte resa utomlands och så vidare, så jag kan med glädje säga att vi har kunnat träffats väldigt mycket under den här senaste tiden. Det kommer alltid som en chock när det sker, men med tanke på sjukdomen så har vi varit förberedda och kunnat säga farväl på ett bra sätt.

Hur kommer du att minnas din pappa?

– Det är inte lätt att säga … jag minns honom med stolthet. Är det något jag skulle vilja säga så dels att jag är väldigt stolt, jag vet också att han var väldigt tacksam och glad över att få vara en del av fotbollen, säger Sebastian Lagrell och fortsätter:

– Sen så är jag väldigt glad att han fick lära känna mina barn och sina barnbarn. Det är väl så jag skulle vilja summera det.

Att du är klubbchef för ett fotbollslag i dag, hur mycket är det Lars-Åkes förtjänst?

– Det är väl så enkelt att vi har ganska liknande intressen, någonstans i grunden så har jag dragits till något som jag brinner för och älskar och det är väl mycket tack vare honom och min mamma. Han har nog en stor del i det. Det är väl som det är med skomakarens son. Det finns inget roligare än att hålla på med fotboll.

”Tack för allt”

SvFF:s nuvarande ordförande Karl-Erik Nilsson säger i ett uttalande att:

– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra. Våra tankar går till hustrun Yvonne, till barn och barnbarn, och till alla vänner när som fjärran. Tack för allt, Lars-Åke, vila i frid.

Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, fyller i:

– Det är en av våra absolut största fotbollsledare som har gått ur tiden. Lars-Åke var oerhört handlingskraftig. Det fanns en tidigare arkitekt som ritade upp linjerna för hur man ska organisera svensk fotboll, tidigare förbundsordföranden Tore Brodd, och den som sedan genomförde allt i praktiken var Lars-Åke Lagrell, säger Olsson.

Marika Domanski Lyfors, landslagschef för damerna och före detta förbundskapten, vill också lyfta fram Lagrells insatser för damfotbollen.

– För mig har han betytt väldigt mycket som person, och för att han på ett väldigt bra sätt förde fram damfotbollen i ljuset. Hans sätt att vara tror jag gjorde väldigt mycket för att svensk damfotboll skulle börja växa sig stark. Sedan händer inte allt på en dag, det har tagit väldigt många år, men han har en stor del i det, säger hon till Dagens Nyheter.

Lars-Åke Lagrell blev 80 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Lars-Åke Lagrell utanför Tipshallen i Jönköping 1984.
Lennart Johansson, till höger, ordförande i Svenska fotbollförbundet, lämnar över klubban till Lars-Åke Lagrell 1991.
Lars-Åke Lagrell och Tommy Svensson.
Tommy Söderberg och Lars-Åke Lagrell.
Lars-Åke Lagrell kramar om spelarna efter segern mot Paraguay på Olympiastadion i Berlin i VM 2006.
Lars-Åke Lagrell kramar om Therese Sjögran efter att hon blivit svensk fotbolls mesta landslagsspelare 2011.
Lars-Åke Lagrell och Henrik Larsson.
Sportbladets Simon Bank, Therese Sjögran (Diamantbollen), Zlatan Ibrahimovic (Guldbollen) och Lars-Åke Lagrell.
Karl-Erik Nilsson tog över ordförandeskapet i Svenska fotbollförbundet från Lars-Åke Lagrell 2014.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Lars-Åke Lagrell

LÄS VIDARE

Vännerna: ”Svårt att beskriva vad han har betytt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars-Åke Lagrell

Fotboll

Lars Lagerbäck

Lennart Johansson