Jonas Eriksson ny expert för Dplay

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Domarprofilen Jonas Eriksson, 46, är tillbaka som expert i rutan.

Han debuterar för Dplay i dagens möte mellan Hammarby och Helsingborg.

– Jag har en förmåga som få andra har. Att kliva in i huvudet på en domare och förstå vad som händer, säger han.

Jonas Eriksson, 46, är en av Sveriges mest meriterade domare någonsin. Han har dömt i fotbolls-VM 2014 och jobbat som tv-expert under mästerskapet 2018.

Bara fyra timmar innan dagens möte mellan Hammarby och Helsingborg meddelade Dplay att värvningen av Eriksson var i hamn.

– Snabba ryck, det är ju så i silly season eller hur!?, säger Eriksson när Sportbladet når honom i bilen på väg till sändningen.

Följt allsvenskan noggrant

Eriksson känner sig smickrad och glad över sitt nya uppdrag. Han berättar att han har följt allsvenskan ”extremt noga” sedan han slutade döma för två år sedan.

– Jag vill bidra med kompetens kring en del av fotbollen som alltid har diskuterats och kommer diskuteras, domslut.

Vad kan du tillföra som har saknats?

– Dels handlar det om ren och skär regelkunskap. Regelboken uppdateras, det går trender och finns olika tolkningar. Att ha örat mot rälsen och veta vilka fokuspunkter som berör. Inte minst har jag nästan 350 allsvenska matcher bakom mig och en förmåga som få andra har. Att kliva in i huvudet på en domare och förstå vad som händer. Jag kan lättare förstå varför det blir rätt eller ibland fel. Psykologi, löpvägar, vinklar, hur domarteamet samarbetar och sådant som är svårt att koda av.

Får hålla koll på Wikegård

Efter domarkarriären har Eriksson föreläst en del. Han driver dessutom gymkedjan WE tillsammans med hockeyprofilen Niklas Wikegård.

– Jag har lite andra projekt som jag jobbar parallellt med också. Men att hålla koll på Wikegård är ett heltidsjobb, säger Eriksson med ett skratt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.