Damlandslaget i fotboll

Sena mål gav svensk seger mot Polen

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Chockat första 30.

Därefter vände Sverige mot Polen och vann med 4–2.

Men det satt långt inne.

– Det är starkt att vinna, säger Caroline Seger till SVT.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde att byta ut hela startelvan från USA-matchen i lördags. Och det var ett Sverige utan rytm som gästade Polen i träningslandskampen under måndagen.

Polen var klart bättre och tog också rättvist ledningen efter 26 minuters spel genom Wolfsburg-stjärnan Ewa Pajor. Men Blågult reste sig och fick till en kvittering med åtta minuter kvar av den första halvleken. Målskytt? Stina Blackstenius som löpte ifrån sin försvarare innan hon skickade upp kulan i krysset.

Sex minuter senare hittade samma Blackstenius nätmaskorna igen, när hon stötte in 2–1, framspelad av Rebecka Blomqvist.

2–1 i paus.

Polen kvitterade omgående i den andra halvleken. Zecira Musovic kom fel ut och missbedömde läget helt, vilket gjorde att Pajor kunde nicka dit sitt andra för kvällen.

Byten som gav effekt

Gerhardsson bytte friskt i andra halvlek och bytena gav effekt. Med ett fåtal minuter kvar hittade en frispark fram till Lina Hurtig i straffområdet. Hurtig nickade i sin tur in till Caroline Seger som satte pannan till bollen in i mål.

På tilläggstid fastställde Hurtig sedan slutresultatet till 4–2 – i en match som var grinig.

– Det blir lätt så när domaren sätter nivån, de slänger sig och det blir ingen rytm i spelet. Hur som haver skönt att vinna matchen. Det är starkt att vinna med tanke på hur början såg ut, säger Seger till SVT.

Förbundskapten Peter Gerhardsson på presskonferensen efteråt:

– Det blev en match där vi hade kunnat såra Polen ännu mer i vårt djupledsspel. Sedan har vi lite problem att spela oss ur vissa situationer och vi åker på kontringar. De har tre världsspelare som är väldigt bra. Pajor är ett hot så fort hon sticker i djupled, det hade vi lite svårt att hantera framför allt första 30 minuterna. I andra känns vi totalt sett stabilare även om de fortsätter kontra på oss, säger han.

”Ni spekulerar – jag tar ut”

Sverige samlas igen i juni, därefter tar Gerhardsson ut OS-truppen i slutet av juni – en trupp som bara får innehålla 18 spelare.

Om någon stack ut lite extra mot Polen?

– Jag har ingen direkt bedömning direkt efter matchen, man behöver göra en rättvis bedömning på spelarna. Men Stina Blackstenius har sett pigg ut, vass i djupled, gör två mål och skapar mycket. Det är väl en av spelarna jag känner är i bra form. I dag visar hon sina egenskaper, säger förbundskaptenen.

Har fler spelare stärkt sina OS-chanser?

– En del av det här spelet är att ni spekulerar och sedan tar jag ut den (truppen), haha. Vi har en samling kvar och den kommer naturligtvis visa vilka vi tror på.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Gerhardsson: ”Då lär det inte vara mindre press”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Fotboll

Lina Hurtig

Caroline Seger

Peter Gerhardsson