Egna profilerna tar avstånd från Super League

Profilerna: Özil, Podolski, Sagna, Rooney och Lovren i upprop

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Storklubbarnas planer på en kontinental liga möter nu starka protester från deras egna profiler.

Tidigare nyckelspelare i Arsenal, Liverpool och Manchester United tar alla avstånd från Super League.

”Det är en skymf mot allt jag tror på”, skriver förre Arsenal-spelaren Lukas Podolski.

Natten mot måndag blev planen på en kontinental utbrytarliga i fotboll officiell när 12 klubbar aviserade sin intention att skapa ”Super League”. Reaktionerna har varit kraftfulla och nu protester även tidigare nyckelspelare i flera av de aktuella klubbarna.

”Jag tror jag kommer sluta se på fotboll, eftersom den fotboll jag känner inte är fotboll längre”, skriver tidigare Arsenal- och Manchester City-spelaren Bacary Sagna.

”Barn växer upp med drömmen om att vinna VM och Champions League – inte någon Super League. Behållningen med stora matcher är att de händer en eller två gånger om året, inte varje vecka. Det här är väldigt svårt att förstå för alla fotbollsfans där ute”, skriver Mesut Özil som nyligen lämnade Arsenal.

Özil.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Özil.

”Nära total kollaps”

”Fotbollen kommer snart vara nära en total kollaps. Ingen tänker på det större perspektivet, bara på det finansiella. Men jag tror fortfarande vi kan lösa den här olustiga situationen”, skriver Dejan Lovren, tidigare i Liverpool.

”Jag vaknade till helt galna nyheter i dag! Det är en skymf mot allt jag tror på: Fotboll är glädje, frihet, passion, fans och en idrott för alla. Det här projektet äcklar mig, det är orättvist och det är en besvikelse att se klubben jag representerade tacka ja. Ta striden mot det här!”, skriver förre Arsenal-spelaren Lukas Podolski.

– Jag kan tala utifrån att ha varit i Manchester United så lång tid och det sista jag vill att de gör är att riskera förhållandet med supportrarna, säger Wayne Rooney på en presskonferens.

Foto: Matthew Childs / TT NYHETSBYRÅN
Ander Herrera i PSG.

”Drömmen är död”

Ander Herrera, som spelar för franska PSG som valt att stå utanför ligan, har i sin tur lagt ut en längre protesttext i sina sociala medier:

”Jag förälskade mig i den populära fotbollen, i fansens fotboll med drömmen att se laget i mitt hjärta tävla mot de bästa. Om den europeiska superligan går vidare kommer de drömmarna dö och drömmen hos fansen till de mindre lagen att de kan vinna på planen i de största turneringarna försvinna. Jag älskar fotboll och kan inte vara tyst, jag tror på en förbättrad Champions League men inte med att de rika stjäl vad folket skapade vilket är den den vackraste sporten på planeten.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.