OBOS Damallsvenskan i fotboll

Veckans elva: ”Ovan position? Det syntes inte direkt”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Ett offensivt sprudlande Häcken och ett defensivt ogenomträngligt Kif Örebro.

Båda lagen har en hel del representation när Sportbladets Makoto Asahara tar ut veckans elva i OBOS damallsvenskan, formerad i en klassisk 4–4–2.

Målvakt:

Cecilia Ran Runarsdottir, Kif Örebro

Att den isländska 17-åringen är något alldeles extra i talangväg har det redan rapporterats om från närkingskt håll sedan tidigare. Och i mötet med Rosengård så visade hon just den där talangen. De gånger Rosengårdoffensiven hittade igenom Örebros försvarsmur så var Runarsdottir omutlig med flertalet strålande räddningar.

Försvar:

Maja Green, Piteå

Piteå tog tre, både säkra och viktiga, poäng hemma mot AIK. Och en av de som stack ut var ytterbacken Maja Green. 26-åringen från Falköping var följsam, företagsam och säker. Men kanske framförallt spelade hon fram både 1–0 och 2–0-målet när hon också visade prov på offensiva egenskaper.

Clare Polkinghorne

Clare Polkinghorne, Vittsjö (3)

Det råder ingen tvekan om att Vittsjö har prickat helt rätt i rekryteringen här. Eller ja, det fattade man ju redan på förhand att de hade gjort. 32-åringen har trots allt över 100 australiska A-landskamper på CV:t och har varit med om det mesta. Rutinen var påtaglig när hon, tillsammans med mittbackskollegan Sandra Adolfson stängde igen den pigga nykomlingen Hammarby i deras egen hemmaborg.

Berglind Ros Agustdottir, Kif Örebro

Var det ett genidrag att flytta ner mittfältaren Agustdottir till försvarsled som en av tre mittbackar? Med facit i hand så är nog svaret ja här. Isländskan visade att hon synnerligen kan hantera en försvarsroll när hon i princip stod rätt på allt som flög in mot ett välbefolkat Örebrostraffområde. Om det så var att nicka undan inlägg eller blockera skott så var 25-åringen på rätt plats på rätt tillfälle. Mer eller mindre konstant.

Anna Sandberg, Kif Örebro

18-åriga Anna Sandberg menar själv på att hon inte är van vid att spela försvarare. Det syntes inte direkt. Sandberg spelade wingback till vänster i sin första damallsvenska match från start i karriären och gjorde det utan anmärkningar. Fiona Brown på Rosengårds högerkant försökte, försökte och försökte lite till att ta sig förbi Sandberg. Men det gick helt enkelt inte.

Johanna Rytting Kaneryd

Mittfält:

Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken (3)

Ingen OS-plats, något överraskande inte ens som reserv, för Johanna Rytting Kaneryd. Det råder ingen tvekan om att Häckenyttern tog den ”petningen” på precis rätt sätt. 24-åringen tog ut all revanschlusta och jävlaranamma på ett stackars Kristianstad som inte hade något som helst svar på den aviga ytterns offensiva aktioner. Högst bidragande till den anmärkningsvärda 6–2-segern för hennes BK Häcken.

Filippa Angeldahl, BK Häcken (4)

På tal om att vara bidragande. Filippa Angeldahl har ett fantastiskt skott och ett ypperligt spelsinne. Men hon är samtidigt inte alltid den spelaren som snor alla rubriker när BK Häcken tar storsegrar. Men ack så viktig hon är när hon fördelar boll, dikterar tempo och är ett konstant hot med sin känsliga fot.

Selina Henriksson, Piteå

Kunde Selina Henriksson önskat sig en mer lyckad comeback? Efter ett års frånvaro efter en korsbandsskada så gjorde 22-åringen sin första match från start när Piteå tog emot AIK. Och Henriksson tackade för det förtroendet med att inleda målskyttet i det som blev en 4–0-seger. Drömcomeback! Och det ska så klart premieras med en mittfältsplats även i veckans elva.

Fernanda Da Silva, Vittsjö (2)

Var det egentligen tänkt som ett inlägg? Eller var det menat att vara ett curlat skott? Jag syftar här alltså på brasilianskans matchvinnande mål för Vittsjö borta mot Hammarby. Anna Tamminen blev i alla fall överlistad oavsett vad intentionen med avslutet var. Och Fernanda Da Silva blev stor matchhjälte, oavsett intention. Att hon var tongivande även i övrigt drar ju inte heller direkt ner betyget på hennes lördag i huvudstaden.

Stina Blackstenius

Anfall:

Stina Blackstenius, BK Häcken (4)

Hur stoppar man Stina Blackstenius anno 2021? Det svaret har bevisligen de damallsvenska försvaren fortfarande inte hittat. För Blackstenius fortsätter att fullkomligt ösa in mål på en sällan skådad nivå. Hattrick mot Kristianstad. Totalt elva mål på elva matcher denna säsong. Om Rosengårds serieledning känns säker så känns Stina Blackstenius skytteligaledning nästan ännu säkrare.

Felicia Rogic, Eskilstuna United

Eskilstuna har tre raka segrar och häng på en CL-plats. Den transformationen har på något sätt skett lite i skymundan med stabila 1–0 och 2–0-resultat. Men det är minst lika imponerande för det. Mot tabelljumbon Växjö var det trotjänaren Rogic som tog sig an den poänggivande rollen med både mål och assist.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll

BK Häcken

KIF Örebro DFF

Vittsjö GIK

Piteå IF Dam

Eskilstuna United DFF