Malmö FF

MFF kan bli sämsta laget i Champions Leagues historia

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

MALMÖ. 0–12 i målskillnad och två matcher kvar.

MFF riskerar att bli det sämsta laget i Champions League någonsin.

– Det handlar om att vi ska våga ta chansen och vinna, säger Sören Rieks.

Inför tisdagens hemmamatch mot Zenit i den näst sista omgången har Malmö FF fortfarande en liten chans att knipa tredjeplatsen i gruppen och ta sig till Europa Leagues slutspel efter årsskiftet.

Men med noll poäng och 0–12 i målskillnad efter fyra matcher riskerar MFF faktiskt också att bli det sämsta laget i Champions Leagues historia, i varje fall resultatmässigt.

Det har hänt 21 gånger sedan 1992, då Europacupen omvandlades till Champions League, att ett lag inte tagit en poäng i gruppspelet.

Bara två lag har nollats

Men bara vid två av de här tillfällena har det aktuella laget inte mäktat med ett enda mål framåt. Hösten 2009 nollades Maccabi Haifa men släppte å andra sidan bara in åtta mål. Sju år senare hade Dinamo Zagreb 0–15 i målskillnad när gruppspelet summerades. Kroaterna har också den sämsta måldifferensen i turneringens historia: −19 från hösten 2011.

Annan matchstatistik från årets turnering är heller inte särskilt smickrande för Malmö FF. Laget har bara mäktat med 25 skott, varav blott 4 på mål, vilket är sämst av alla lag i år. Bara moldaviska Sheriff Tiraspol har dragit upp färre anfall (76 mot 81) än MFF. Men moldaverna är desto effektivare och lär bli sämst trea i sin grupp efter två segrar på fyra matcher.

Men MFF:arna vill förstås inte tänka på, eller ännu mindre prata om, att man kan bli sämst i CL-historien vid två nya storförluster mot Zenit och Juventus.

– Vi ska gå ut och prestera som lag. Det handlar om att vi ska våga ta chansen och vinna i morgon (läs: i dag). Sedan kan vi inte fokusera på om vi blir det sämsta laget någonsin, säger Sören Rieks.

”Är i en tuff grupp”

Hur viktigt är det att spräcka den där nollan i gjorda mål?

– Ska vi vinna matchen måste vi ju spräcka nollan. Därför måste vi upp och göra mål. Det har vi full tro på att vi kan göra. Vi har bra självförtroende när vi spelar hemma, vilket vi såg senast mot Chelsea.

Gör det ont att se den där nollan i målkolumnen?

– Jag vet inte om det gör ont. Som lag vill vi ta poäng i varje match men vi är i en tuff grupp och får ta match för match och försöka lära oss av dem, säger Rieks.

Sämsta gruppspelsfaciten i Champions Leagues historia

(Alla tog noll poäng)

– 19 i målskillnad (3–22): Dinamo Zagreb, Kroatien (2011/12).

–17 i målskillnad (1–18): Spartak Moskva, Ryssland (2002/03).

–16 i målskillnad (1–17): Levski Sofia, Bulgarien (2006/07).

–16 i målskillnad (3–19): Zilina, Slovakien (2010/11).

Två lag har gått mållösa från gruppspelet

0–15 i målskillnad: Dinamo Zagreb, Kroatien (2016/17).

0–8 i målskillnad: Maccabi Haifa, Israel (2009/10).

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Svårt att föreställa sig vad Barcelona ska göra

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF

Champions League fotboll (herrar)