Megan Rapinoe

Ligachef sparkas efter anklagelser om övergrepp

Av: 

TT-Sportbladet

FOTBOLL

Skandalen kring misstänkta övergrepp inom högsta amerikanska fotbollsligan växer.

Nu sparkas ligachefen Lisa Baird och Fifa utreder anklagelserna.

Lisa Baird får gå i svallvågorna efter avslöjandet av sportsajten The Athletic häromdagen. Framgångsrika tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

Riley, som nekar till anklagelserna, fick sparken från toppklubben North Carolina Courage efter att uppgifterna publicerades i torsdags och nu blir även ligachefen Lisa Baird av med jobbet.

Uppgifterna skakar den amerikanska toppfotbollen och kommer efter liknande anklagelser om övergrepp inom bland annat amerikanska gymnastikförbundet som fått stor uppmärksamhet.

”Jag är så ledsen över den smärta detta har orsakat”, skriver Baird i ett uttalande timmarna innan hon tvingades lämna in sin avskedsansökan.

NWSL:s ligachef Lisa Baird får gå efter anklagelserna mot en tränare i ligan. Arkivbild.

Uppskjutna matcher

Baird hade tidigare meddelat att helgens matcher i NWSL skulle skjutas upp på grund av uppgifterna.

”Alla behöver få lite tid att smälta det här”, skrev hon i det uttalandet.

Baird anklagas av flera spelare för att inte ha tagit anklagelserna på allvar när hon fick höra talas om uppgifterna om Riley för flera månader sedan, skriver New York Times.

NWSL har funnit sedan 2012 och det är i den ligan som de flesta av världsmästarna USA:s profiler, som Alex Morgan och Megan Rapinoe, återfinns.

Utnyttjat sin ställning

Spelarna riktar nu hård kritik mot sin liga för att inte ha tagit uppgifterna på allvar. Paul Riley uppges ha utnyttjat sin ställning för att bland annat tvinga till sig sex. Händelserna ska ha ägt rum i flera olika lag och ligor, från 2010 och framåt.

Paul Riley är den andra tränare som sparkas på grund av anklagelser om övergrepp bara den här veckan. I tisdags fick Richie Burke i Washington Spirit lämna sitt uppdrag sedan tidningen Washington Post publicerat en granskning.

Situationen inom amerikanska fotbollen har även fått Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att inleda en utredning.

”Vi kan bekräfta att Fifa har inlett en inledande utredning på grund av de allvarliga anklagelserna från flera spelare”, säger Fifa i ett uttalande, enligt Reuters.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Megan Rapinoe och Alex Morgan.
Paul Riley.
Publisert:

LÄS VIDARE

Frändéns replik: Då lovar jag att skratta, Laul

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Megan Rapinoe

Fotboll

Alex Morgan