Seger direkt för Gerhardsson – på ”katastrofplanen”

Målskytten: ”Det var grisigt”

avEmelie Fredriksson, Simon Sjöstrand

VARAZDIN/STOCKHOLM. Peter Gerhardssons första match som ny förbundskapten.

Då vann Sverige direkt – på en ”katastrofal” bortaplan.

– En av de sämsta planerna jag spelat på. Klart att det är farligt, säger Kosovare Asllani som vred foten under matchen.

För tre veckor sedan presenterade Peter Gerhardsson sin första VM-kvaltrupp och visade genast att han vågade stuva om i laget.

I kvalpremiären borta mot Kroatien fick både Marija Banusic och Kristianstads backstjärna Mia Carlsson, 27, kliva in från start på en dyblöt och lerig bortaplan.

Sverige förde matchen från start, men hade svårt att skapa chanser på det bedrövliga underlaget.

I paus hade laget inte fått i väg ett enda skott på mål.

1 av 5 | Foto: Jessica Gow/TT

”Kändes risky”

Då klev Lina Hurtig, 22, fram.

I 62:a tajmade Linköpingsstjärnan ett inlägg från Stina Blackstenius och stötte in sitt andra landslagsmål till 1–0.

– Jag kom fri framför mål och fick ett bra inspel från Stina. Jätteskönt att sätta den. Det kändes ”risky” vid 0–0, då kändes det som att vad som helst kunde hända, säger Hurtig.

Efter det fortsatte Sverige att rada upp chanser (vann avsluten med 20–1) och Kosovare Asllani utökade till 2–0 på övertid.

– Jätteskönt med seger, men det var inte vackert. Det var riktigt jobbigt att spela, grisigt, men det var inget jag sprang och tänkte på. Det kan vara kul med sådana här matcher ibland också, säger Hurtig.

Kosovare Asllani tyckte inte att det var lika kul, och tvingades linda foten efter en förmodad skada.

– Jag fick några smällar och planen är inte den bästa så jag tror att jag vred den lite, säger mittfältaren.

Hon berättar att Sverige – såklart – ville spela matchen men att man ur skadesynvinkel kan fundera på om den borde ha spelas.

– Lite, det är klart att det är farligt. Det är en av de sämsta planerna jag spelat på. Jag vet inte hur långt det behöver gå innan man ställer in en match, och vi vill ju inte det, säger hon.

”Sjönk ner till vaderna”

Peter Gerhardsson njöt trots de blöta 90 minuterna av tre poäng i sin debut.

– Men det var lite spänt i början. Jag hade önskat att vi hade varit lite kaxigare i början. Vi var lite oprecisa, men det blev klart bättre i andra halvlek, säger Gerhardsson, som även han blev rejält skitig under matchen.

– Ni ser ju själva, jag gick ut på planen och sjönk nästan ner till vaderna. Men jag har varit med om värre. Det är klart att det var en skaderisk, men det är inget jag kan påverka.

Blågult ligger nu tvåa i gruppen efter Danmark, som körde över Ungern med 6–1.

Härnäst för Sverige väntar Danmark på hemmaplan den 20 oktober.

– Det blir en tuffare match, absolut. Men vi kommer få fler träningar tillsammans, så det kan bara bli bättre, säger Lina Hurtig.