Kingsley Sarfo

”Får fundera på om vi borde ha försökt ta reda på mer”

Svenska Fotbollförbundet vädjade 2017 att göra Kingsley Sarfo till svensk medborgare

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Svenska Fotbollförbundet vädjade 2017 till Migrationsverket att snabbt göra Kingsley Sarfo till svensk medborgare.

2018 dömdes han för våldtäkt mot barn.

– Vi kände givetvis inte till det han misstänktes för. Vi får ta fundera på om vi borde ha försökt ta reda på mer, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Under 2016 fick den i Ghana födde Kingsley Sarfo sitt stora genombrott i svensk fotboll med Sirius i superettan.

Succén fortsatte i allsvenskan under våren 2017 för den då 22-årige mittfältaren.

Det fick Svenska Fotbollförbundet att skriva ett brev till Migrationsverket där man uppmanade myndigheten att påskynda processen att göra mittfältaren till svensk medborgare eftersom Sarfo kunde bli aktuell för spel för både svenska A-landslaget och till U21-EM under sommaren 2017.

”Enbart sportslig bedömning”

Brevet undertecknades av generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och förbundskaptenerna Janne Andersson (A-landslaget) och Håkan Ericson (U21-landslaget).

– Det var enbart en sportslig bedömning som låg bakom brevet, säger Sjöstrand till Sportbladet. Han var främst aktuell för spel i U21-landslaget under den dåvarande förbundskaptenen.

I brevet skriver bland annat SvFF att man ytterligare vill ”framhärda Kingsley Sarfos möjlighet att vara landet Sverige till gagn”.

I TV4:s Kalla Fakta framkommer det att klubbledningen, tränare, agent och lagkamrater i Sirius redan 2016 fått starka signaler om Sarfos relationer med minderåriga flickor.

Under hösten 2017 anhölls Sarfo och 2018 dömdes han till fängelse i två år och åtta månader och tio års utvisning från Sverige för våldtäkt mot barn, en 14-årig flicka.

– Det fanns inga misstankar mot honom och vi hade därför ingen som helst kännedom om detta när vi skrev brevet. Det faller på sin egen orimlighet för då hade vi givetvis inte skrivit brevet och han hade inte heller varit uttagningsbar, säger Håkan Sjöstrand.

”Gör det här ytterst sällan”

Ställde ni några frågor om personen Kingsley Sarfo, mer än bara fotbollsspelaren, innan det här brevet skrevs?

– Nej, vad jag vet inte mer än de kontakter och frågor som brukar ställas när spelare är aktuella för landslagsspel. I detta fallet fanns det ju inte några indikationer alls. Vi får lära oss av detta och fundera på vad vi kan göra annorlunda nästa gång.

– Det är ytterst sällan vi skriver den här typen av brev, säger Sjöstrand.

– Det är han som individ som gjort och dömts för de här brotten, men sedan ska vi som förbund göra allt vi kan för att förhindra och minimera riskerna att sådana här saker händer inom svensk fotboll. Jag vet att SEF och klubbarna jobbar på olika sätt med bland annat värderingar för att det här inte ska kunna hända, säger Sjöstrand.

– Varje fall är ett fall för mycket.

Innan Kingsley Sarfo dömdes för våldtäkt mot barn valde han att representera Ghana i en träningslandskamp i oktober 2017.

Sarfo och hans advokat har i en resningsansökan till Högsta domstolen skickat in dokument som de menar visar att flickan som spelaren utnyttjade sexuellt var 15 år. Därmed kan Sarfo inte dömas för våldtäkt mot barn.

På grund av de nya omständigheterna i fallet har utvisningen av Sarfo från Sverige skjutits fram.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Är det verkligen så här en svensk folkrörelse ska göra?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kingsley Sarfo

Håkan Sjöstrand

Fotboll