”Har varit mycket upp och ner – kanske främst ner”

Jakob Johansson i stor intervju inför finalen mot PSG i franska cupen

avJohanna Frändén

1 av 2 | Foto: ANTHONY DIBON / BILDBYRÅN
De senaste 18 månaderna vill Jakob ­Johansson helst glömma. Men i kväll hoppas han få speltid i cup­finalen mot Paris SG.

Efter korsbandsskadan, missat VM-slutspel, klubbyte, ny knäskada, landslagscomeback och ryggproblem ska hans Rennes möta PSG i finalen i franska cupen.

Jakob Johansson har goda förhoppningar om speltid i kväll, men de senaste 18 månaderna på jobbet vill han helst glömma.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner – och kanske främst ner, säger landslagsmittfältaren till Sportbladet.

Rennes – eller Stade Rennais som klubben egentligen heter – ligger på en beskedlig elfteplats i Ligue 1 med fem omgångar kvar att spela, men säsongen har ändå varit spektakulär på många sätt. Efter 3–1-segern mot Arsenal i första åttondelsmötet hade Rennes guldläge att slå ut en av Europa League storfavoriter, men på Emirates var engelsmännen numret större och vann med 3–0.

– Vi har hela tiden pratat internt om hur viktig ligan är i år och att vi vill återupprepa förra årets femteplats. Men självklart har det varit mycket fokus på cupen och europaspelet, en stor resa för klubben. Det var längesen klubben spelade i Europa League, de matcherna fick mycket uppmärksamhet, med Real Betis och Arsenal och hela den grejen, säger Jakob Johansson.

18 månader sedan han var skadefri

Rennes, som ligger mitt i Bretagne, har rykte om sig att vara en sorts liten storklubb, eller stor småklubb om man så vill, i en stad som är lätt att trivas med. Jakob Johansson ställer upp på den bilden (”jag har blivit väldigt väl omhändertagen”) och är nöjd med flytten från AEK Aten (”lite mer som att komma hem kulturellt jämfört med Grekland”) men själv har han fått se stora delar av säsongen från sidan.

Korsbandsskadan i returmatchen mot Italien i VM-playoff-triumfen på San Siro i november 2017 följdes av en skada i det andra knäet under hösten. När Jakob Johansson var tillbaka också i landslaget kom ryggproblem och han fick än en gång tacka nej till Janne Andersson. Det har gått ett och ett halvt år sedan han sist var skadefri under en längre period.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jakob Johansson bärs ut på bår under VM-playoffmatchen mot Italien 

– Det har varit väldigt mycket upp och ner och kanske främst ner. Det började med korsbandsskadan, det var en tung period. Sedan kom jag tillbaka, senare än jag hoppats, men det var skönt att vara tillbaka och få spela under hösten. Det var tungt mentalt att få problem med andra knäet då. Jag har ju nästan aldrig varit med om skador tidigare. Värst har varit att aldrig komma tillbaka hundraprocentigt in i en rytm, att få ha en vardag och bara köra på…

Varför tror du själv att så många skador kommit under så kort tid?

– Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att tänka att det nog hör ihop, tidigare har jag aldrig varit borta mer än två veckor i stöten. Kanske belastar man olika med ett skadat knä och det påverkar det andra och kanske också ryggen.

Hoppas få spela mot PSG

Den hackiga skadehistoriken har gjort att Jakob Johanssons speltid i Ligue 1 blivit måttlig. Men sedan några veckor finns han återigen på matchbladet, han har spelat i klubbens två senaste matcher, och förhoppningarna att få speltid i kväll är stora. Rennes möter självaste Paris Saint-Germain på Stade de France i finalen av franska cupen, efter att man slagit ut Lyon med 3–2 i semifinal för några veckor sedan.

– Jag har bara startat en match på tre månader, men speltid hoppas jag så klart på. Det är ju inget snack om att PSG är skyhöga favoriter. Någonstans kan vi göra det bästa och vända det till vår fördel. Det är ingen press på oss. Vi vet om att vi har kvalitéer, det har vi visat, inte minst i Europa-spelet och i cupen (Lyon). Vi har mycket individuell kvalité…Vi kan mäta oss i den aspekten också med PSG.

Ni har ju Hatem Ben Arfa inte minst, berätta något om honom vi inte vet. Är han en spelevink eller en diva?

– Han är väl ungefär allt det. Han håller låda, han har otroliga individuella kvalitéer på fotbollsplanen. Det är klart att han vet om det, han har otroligt mycket erfarenhet också. Han vet vad som krävs.

”Slutade väl inte friktionsfritt”

Är han extra taggad inför att möta PSG förresten?

– Låter väl inte alls orimligt. Det slutade väl inte friktionsfritt där (Ben Arfa spelade inte en match för PSG på över ett år efter att det skurit sig med tränare och ledning och har därefter stämt klubben för att inte ha betalat ut hans bonus, reds anm). Då blir det kanske lite extra speciellt från båda håll kanske. Jag vet inte hur han tacklar det personligt.

Någon PSG-spelare som imponerar på dig extra mycket?

– Det är ju ett lag fullt av världsstjärnor, men offensiven och Mbappé. Det är ett väntat svar kanske, men det han gör är oerhört imponerande, framför allt i den åldern. Men det är en av många spelare som kan skapa något i laget. De har klasspelare överallt. Det är inspirerande, vi har ju inget att förlora. All press är på PSG. Det blir en riktigt rolig match med mycket folk på en häftig arena.

ARTIKELN HANDLAR OM