Guldplan 2020: Eskilstuna United

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Går det att satsa mot Champions League med bara 16 spelare i truppen?

Eskilstuna säger bombsäkert ja.

Men de har ett tillägg: inte en jävel får skada sig i år heller.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Placering 2019

Fyra. Men räknar vi bara de femton omgångarna efter VM hade laget varit tvåa, tätt skuggande Rosengård.

Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Annica Barsley.

Nyckelperson

Annica Barsley. Du minns henne som Svensson, ytterback i landslaget under ett par glada år. Sedan dess har hon gift sig, bytt namn och yrke.

Ska Eskilstuna upprepa fjolårets panghöst kan de inte ha många slitna lårmuskler. En stukad fot på Kullashi, Rogic eller Fanny Andersson och det är genast ett nytt lag på banan. Ett sämre.

Lagets devis är att vårda frisktalet, inte att ta hand om de sjuka. För att bibehålla hälsan tror föreningen att de tränar hårdare men framför allt smartare än konkurrenterna.

Vi som inte farit runt och klockat och mätt lagens fyspass kan inte avgöra saken, bara tolka de uppenbara tecknen: medan knän går sönder överallt verkar United vara förbluffande friska. Vi antar att Barsley gör ett fenomenalt jobb, således.


Sportbladet Play 100 % fokus på damallsvenskan – se djupanalyser, tabelltips och intervjuer med alla lag på Sportbladetplay.se


Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Loreta Kullashi.

Truppläget

Aningen föryngrad trupp, men i stora drag liknar den förra säsongens.

Lisa Dahlkvist (33 år), Petra Johansson (31) och Shannon Woeller (30) lämnar och ger plats åt ett par nya talanger, inte minst cypriotiska finsniderskan Elena Aristodemou.

Men nyförvärven som bör göra skillnad från start är Anna Oscarsson från Linköping och Elise Stenevik från Arna-Björnar.

Stenevik är en vänsterfotad innerback som direkt kan ta Woellers plats. Oscarsson kan spela på mittfältet, men får vi välja ser vi henne gärna därnere i backtrion.

Eskilstuna spelar 3–4–2–1 med fullt blås framåt. Därför läggs stort ansvar på de enda tjejerna som håller till på kanterna. I fjol var det Julia Tunturi och Sonia Okobi, i år kan Oscarsson konkurrera med dem, men i så fall skickas notan så att säga till backlinjen som försvagas.

Framåt litar sörmländskorna på att Kullashi suger in bollar och utmanar. Trycker motståndarna på henne slår hon den till djupledaren Rogic. Ger de henne ytor pangar hon själv in den, som i fjol mot Djurgården då Loreta satte ett av årets snyggaste mål från 25 meter.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Tränarsituation

Magnus Karlsson, Felicia Rogics farsa, är inte rädd för förändring. Han startade förra säsongen med tre lagdelar men fann spelet trögt och föga framgångsrikt. Då byggde han in ett mellansteg, två släpande forwards bredvid varandra, och så förändrades allt.

Räkna med att United fortsätter så. Och räkna med att Magnus kastar om hela skiten om det inte går nu heller. Ska vi gissa på ännu en lagdel, kanske 3–2–2–2–1?

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Ekonomi

2018 var ett risigt pengaår som lämnade Eskilstuna med ett kraftigt negativt kapital. Tur då att hela klubben gaskade upp sig i fjol.

United har stort lokalt stöd, omsatte förra året 14 miljoner och gjorde en vinst på över 300 000 kronor. Kvar är ett negativt kapital på 100 000 kronor till som skulle slukas i år, var det tänkt, innan pandemin krossade alla kalkyler.

En nyckel för att hålla finanserna på plats är satsningen Work United där personer som står långt från arbetsmarknaden ska hjälpas in till ett första jobb eller en praktikplats.

I grund och botten är det en matchmakingtjänst där Eskilstuna kommun ber United att hitta en arbetsplats åt vissa medborgare. Klubben går då ut till sina drygt 250 sponsorer och ber dem ombesörja saken.

– Vi vill glidtackla arbetslösheten, som en klubbrepresentant snajdigt uttryckte sig när samarbetet offentliggjordes.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Emelie Lundberg.

Målvakt

För varje år flyttar motståndarförsvaren längre framåt. De är hotfulla som de vita vandrarna i Game of thrones på så vis.

Konkurrenternas offensivlusta prövar målvakternas fötter. Tur då att Emelie Lundberg har två sådana.

27-åringen från Triangelns IK har snart gjort ett decennium i Eskilstuna och har aldrig känts mer given. Laget tränar på att allt tydligare låta henne prägla uppspelen och rapporteras ha kommit en bit på vägen där.

Bakom Lundberg finns amerikanska Cosette ”Cozy” Morché som är svår att säga mycket om. Hon stod inte en minut i damallsvenskan under sin första säsong och som det verkar ska det till en skada på hennes kollega för att det ska förändras i år.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Matilda Plan.

Backar

Ska Eskilstuna fortsätta med tre backar så är det enklaste valet att rada upp Matilda Plan, Vaila Barsley och Elise Stenevik. Alternativet som vi gärna ser är att Anna Oscarsson tar plats därnere och i så fall på bekostnad av veteranen Barsley (jo, hon är gift med fysion).

Oavsett spelarval är Eskilstunas trio tät och centrerad. Straffområdets bredd är arbetsområde, i korridorerna utanför ska de inte röra sig utan lita till att mittfältarna sopar rent.

Med tanke på klubbens ambitioner att hugga på en Champions League-plats, alltså bli bland de tre främsta, är backlinjen tunn. Gud nåde den motståndare som råkar tackla sönder Matilda Plan! Må tusen blixtar slå ner i hennes huvud!

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Sonia Okobi.

Mittfält

Lisa Dahlkvist hade spelat nästan varenda minut två säsonger i rad när hon gick till Umeå. Den gamla OS-hjälten har inte ersatts. Hoppet står till att Linn Vickius kan kliva fram och vara den spelare hon spåddes bli innan hjärnskakningen som kostade henne två år.

20-åriga Vickius är central fältare och kommer kampera ihop med nigerianskan Halimatu Ayinde. De flankeras av Sonia Okobi och Julia Tunturi som har tillstånd att kuta. Upp och ner, försvar till anfall, allt ska duon klara av om United ska få den sortens fartiga attacker som Magnus Karlsson hoppas på.

Foto: PER KARLSSON / BILDBYRÅN
Fanny Andersson.

Anfallare

Jag kostar på mig att kalla Fanny Andersson och Loreta Kullashi anfallare, trots att de har sitt naturliga habitat ett par meter bakom topptjejen, som antingen heter Felicia Rogic eller Kaisa Collin.

Är alla friska hänger attackerna på samspelet mellan den omaka duon Kullashi och Rogic.

Loreta vill ha boll på fötterna, suga in, titta upp och avancera. Hon kan skjuta från alla lägen med båda fötterna och är på så vis irrationell.

Rogic är förutsägbar, men det hon kan gör hon fenomenalt. Felicia – som hette Karlsson förut – letar luckor i backlinjen och dyker rakt mot mål. Bara slå bollen och hon är där.

Rogic och Kullashi gjorde elva poäng vardera i fjol. Löpstarka Julia Tunturi fick ihop 5+3. Så offensivkraften är det sannerligen inget fel på.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Gaëlle Enganamouit.

Drömvärvning

Drömmen är att kunna värva fyra toppspelare och slippa leva under damoklessvärdet. Men det var ju inte ett svar du ville ha här, du ville höra ett stjärnnamn, så jag ska skärpa mig.

Hur låter det med Gaëlle Enganamouit som har tappat farten i sin karriär? Kamerunskan är fortsatt bara 28 år och spelade sitt livs fotboll i Eskilstuna 2015 innan hon via Rosengård hamnade i Kina.

Om det skiter sig med Malaga, där hon hör hemma nu, skadar det inte att lyfta luren och testa. Sedan gaëller det bara att övertala henne om att the Swedish preseason inte är så illa som hon mindes den.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Jennie Nordin.

Mer realistisk värvning

Nej, jag fattar, det är en back som ska in. En billig back som kan vikariera som mittfältare om det krävs. Sådana dräller det inte av såhär i sommartid, så det är svårt att peka ut ett rimligt namn.

Jag skulle ändå rekommendera Jennie Nordin, Växjös mittback som har hela planen som jaktmarker. Där skulle Eskilstuna få just den mångsidiga typen av spelare som de söker.

Prognos

Jag tror på det här. Jag ser fallgropar och rävsaxar åt alla håll, listiga fällor som kan slå igen och skicka ner Eskilstuna på undre halvan.

Men jo. Det kan faktiskt gå att hota topplagen. Det finns åtminstone en ersättare på alla positioner, men kanske inte två.

Trea, säger jag. Trots ett hypertätt spelschema. Men frågar du mig igen har jag säkert hunnit byta fot och gissar sexa, så fråga inte igen.

Ska du inte köpa ett knippe spelare?

Magnus Karlsson, tränare och sportchef:

– Nej. Det finns intressen för två och tre av våra spelare såklart, så jag har en plan om något händer med dem. Men annars kan det mer vara tal om att bredda än att spetsa. Head counten måste upp.

Med en back?

–Ja.

Så ni värvar en snart?

– Vi får se. Hur hårt ska jag lita på att de här fixar det? Hur cool kan man vara? Jag har 16 spelklara spelare, ingen skadad, men rent logiskt kanske det behöver vara några till.

Publicerad:

LÄS VIDARE