Två La Liga-kids lyser upp scenen i september

Nytt avsnitt av Bank & Frändéns podd

Youth is wasted on the young, konstaterade George Bernad Shaw eller om det var Oscar Wilde. Men finns det inte något alldeles särskilt vackert med fotbollsspelare som inte ens lämnat tonåren och orsakar fyrverkerier i en sport där det var läggdags för längesen?

Det där var inte en fråga, det var bara början på ett väldigt långt avsnitt av Football Radical.

Två La Liga-kids lyser upp scenen i september och det är inte bara ren ungdomsfetisch som gör att vi gläder oss över det: Vi får tillfälle att göra en nedslag i Andalusiens eget Kuba (minus diktatur!). I Marinaleda finns hopp nog för alla gamla 68:or – om några sådana händelsevis skulle finnas i lyssnarskaran – att tro på det klasslösa samhället i några minuter till.

Huruvida Beatles för större än Jesus i Neapel låter vi vara osagt, men John Lenton, Paul M'Oncart, George Rissone och Ringo Bar har i alla fall en plats bredvid Maradona i Napolis historiska galleri. Det börjar, som det gärna gör i södra Italien, med viskleken och slutar (som det gör på Skansen) i allsång.

Man kan tro att den individuella utmärkelse-säsongen inom fotbollen är tillfälligt över, men Simon har fastnat i veckans wombat-uppståndelse och lanserar sina egna kandidater till fotbollens Ig-no’Balle-pris. Johanna får välja mellan domarsinglar, böghögar och demensterapi från Skottland.

Duon.
Duon.

Får inte höra böghög på arenorna längre

Böghög är annars ett ord man inte längre kan höra på franska fotbollsläktare (om det nu någonsin varit aktuellt) eftersom regeringen och domarkåren satt ner foten mot homofobi. Det har utmynnat i en rad intressanta frågeställningar, men främst ett generationsfärgat kulturkrig där en av landets riktiga fotbollspampar fått sina fiskar varma. Simon funderar på en enkät han fått från Tottenham om antisemitism och åkallar sitt intellektuella överjag, som tjänstvilligt ställer upp.

Johanna tycker att det finns en poäng i att höra båda sidor, men det får man väl inte säga i det här landet längre.
Och när ett alldeles för långt avsnitt håller på att ta slut bjuds vi på en inblick i fotbollens sydamerikanska Sovjetkonspiration, en turnering som spelas i detta nu.

URSAL, säger Simon. Tacón, svarar Johanna. Det blir MSN, högklackat och akronymfest.

Och där har vi väl Football Radical i en mening, podden som börjar i superstjärnorna, mellanlandar i den feminina estetiken och avslutar i grammatiken. Det är Arbete, Mod, Kunnande, Organisation och Erkännande som gör det möjligt. Och, förstås, Corrado Ferlaino, Daniëlle van de Donk, Luciano Moggi, Daniel Suhonen, Arthur, Johannas pappa, Fredrik Lindström, FC Barcelona, Kosovare Asllani, Bojan Krkic, Nestor Pitana och Jorge Valdano.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.