”Ska vinna 99 gånger av 100”

Molins siktar på derbykross

avJohan Flinck

MALMÖ. Ingen på planen i kväll har spelat fler Skånederbyn än Guillermo Molins.

Han ser MFF som storfavoriter.

– Vi ska vinna den här matchen 99 gånger av 100, om inte 100 av 100, säger anfallaren som vill fira sin födelsedag med första målet i ett hemmaderby.

Guillermo Molins har spelat fjorton Skånederbyn mellan MFF och HIF – tolv i allsvenskan och ett i Svenska cupen respektive Supercupen.

Det är fler än någon annan på planen i kväll.

Markus Rosenberg är tvåa med tio, varav nio i allsvenskan.

Molins har faktiskt minusstatistik i de här derbyna: sex segrar, ett kryss och sju förluster.

Inte samma nerv längre

Men i kväll är MFF storfavoriter, precis som man varit de senaste åren, och Molins menar att det här är mer en match i guldstriden för MFF än det är ett derby.

– Jag förstår att ni vill höra att det är en fantastisk match och så vidare. Men det är en match vi ska gå ut och vinna. Vi vet att vi är ett bättre lag än de är. Vi ska vinna 99 gånger av 100, om inte 100 av 100, säger han och fortsätter:

– Nerven är att vi ska vinna matchen, inte att det är HIF. Det är en final som alla andra matcher för oss nu under resten av allsvenskan.

Har den spänningen minskat senaste åren med tanke på den ökade klyftan mellan klubbarna?

– Absolut! Vi är tvåa och de ligger väl tia-elva? Det är inte en strid på det sättet. Det är förmodligen en större match för dem.

2010 bästa derbyminnet

Annat var det 2010. MFF vann höstderbyt på hemmaplan med 2–0 och avgjorde därmed i praktiken allsvenskan, som det året dominerades av de två skånska rivalerna. Denna match är Molins bästa derbyminne.

– Våra anfallare var skadade och Dardan (Rexhepi) och jag spelade på topp. Folk var oroliga och då gick vi in och gjorde en sådan ”håll käften-match”.

Molins spelade sitt första derby redan 2007, som 18-åring. MFF vann på Olympia med 1–0 och Molins hann få ett gult kort trots att han hoppade in på stopptid.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Ska jag vara helt ärlig minns jag ingenting. Det är ju tolv år sedan.

Det har bara blivit två derbymål under åren: 2013 och 2014, båda på Olympia.

Nu vill han göra ett mål i ett hemmaderby också – på sin 31-årsdag som infaller på torsdagen.

Siktar på kross

Det finns bara ett sätt att fira det på?

– Ja, vinst och mål, hehe.

Vad blir viktigt för er?

– Att göra så mycket mål som möjligt. Vi ska sätta ett mål tidigt och sedan utgå från det. Jag sa till grabbarna i halvtid mot Elfsborg senast att gör vi bara 1–0 blir det 3-0 eller 4–0.

Det blev 3–0.

Molins hoppas på en derbykross för målskillnadens skull i guldstriden.

– Målskillnaden är en extrapoäng, kan man säga. Vi såg i fjol hur det tog oss till en europaplats före Hammarby. Vi är ett offensivt lag med många som vill göra mål.

ARTIKELN HANDLAR OM