Spelarna beredda på incidenter i Rumänien

Forsberg: En gång kom maskerade män

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LARNACA. Incidenter har skett tidigare och landslaget har inför avresan till Rumänien haft en genomgång av säkerheten och risken för rasistiska påhopp från läktarplats.

Spelarna är beredda och flera av dem har erfarenhet av inslag som inkastade mynt, raketer mitt i natten och attacker från maskerade män.

– I Dresden var det ett tjurhuvud som ramlade in på planen, säger Emil Forsberg.

Rumänska fotbollförbundet har straffats av Uefa för tidigare läktarincidenter. Inkastade föremål och rasism har förekommit och förbundet fick som straff att spela förra EM-kvalmatchen mot Norge utan sin vanliga publik på läktarna.

Den svenska landslagsledningen förbereder spelarna inför avresan till Rumänien i morgon. I måndags hade laget en säkerhetsgenomgång och Martin Fredman, ansvarig för säkerheten på SvFF, har i flera veckor haft nära kontakt med det rumänska fotbollförbundet och Uefa.

Stefan Pettersson, landslagschef, sa på tisdagen till Sportbladet att man tar läget på allvar och pådraget kring laget kommer att vara större än normalt.

– Ja, vi är extra uppmärksamma. Det är Uefa också, säger han.

– Vi får information från Martin vad de vidtar för åtgärder i förebyggande syfte. Och vi är uppmärksamma på eventuella saker som kan hända under match och runt hotell.

”Sprang in maskerade män”

Även spelarna är medvetna om riskerna. Flera av dem har efter sina år i den internationella fotbollen dystra erfarenheter.

Mittfältaren Emil Forsberg, RB Leipzig i Tyskland, har varit med om flera olika händelser.

Det värsta?

– Det var nog när vi förra året skulle möta Hamburg i semifinalen i tyska cupen. De drog igång raketer utanför vårt hotell. Då vaknade man. Men jag vet inte, det är som det är. Det är fotboll och folk som vill vinna till varje pris.

Han påpekar att han brukar sova gott, men kan känna viss oro inför besöket i Bukarest:

– Det är väl klart. En gång när vi spelade i andraligan sprang det in maskerade män när vi satt och käkade och ville röra om lite, så man har varit med om lite av varje..., säger Forsberg.

”Inte det roligaste stället”

Alexander Isak längtar efter det sportsliga mötet med Rumänien, men har samtidigt ambivalenta känslor inför avresan i morgon bitti.

– Det är inte det roligaste stället att komma till när det hänt där flera gånger... Största fokus är på matchen, sen får man ta det om något händer, säger han.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Anfallskollegan Robin Quaison påpekar:

– Jag är inte rädd för sådana här människor. Det är det dom vill och det blir jag inte.

Hur skulle du reagera om du får rasistiska glåpord mot dig?

– Det får vi se då. Det är omöjligt att svara på nu.

Gillar du att folk kastar saker?

– Det hände någon gång i Italien och det var våra egna fans. Det kändes inte bra alls. Men kommer det från andra lagets fans vill man ge igen.

Kan du till och med bli mer taggad av att de kastar grejer mot dig?

– Så länge jag eller någon lagkamrat inte blir träffad så fortsätt kasta bara. Jag bryr mig inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.