Brasiliansk Pia-hysteri efter succéstarten

Sundhage hyllas och berättar om lyxboendet, språket och presidenten: Damfotboll är feminism

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Pia Sundhage fick en drömstart som förbundskapten för Brasilien i och med 5-0-segern mot Argentina.

För Dagens Nyheter berättar 59-åringen om första tiden, lyxboendet och den homofoba presidenten.

– Jag tränade USA när Bush sa att ”antingen är du med oss eller mot oss”. Jag ska nog klara av Bolsonaro också, säger Sundhage.

Pia Sundhage är Brasiliens första utländska förbundskapten någonsin när hon nu tagit över damlandslaget. Det första framträdandet slutade med en 5-0-seger i träningsmatchen mot Argentina och att delar av de 13 180 åskådarna skanderade ”Pia, Pia, Pia” efter slutsignalen.

”Det får kosta”

Sundhage berättar för Dagens Nyheter att hon bara haft tre träningar med spelarna. Vid den första presentationen skrev hon ”Jogue com seu melhor pé” (spela på bästa fot) på sitt blädderblock och visade spelarna. Annars har svenskan hittills bara hunnit lära sig att räkna till tio och hälsa på portugisiska.

Vid sidan av fotbollen letar svenskan också boende. 59-åringen har fastnat för en dyr lägenhet vid stranden i stadsdelen Barra da Tijuca, sydväst om Rio de Janeiros kärna, med utsikt över havet.

– Jag kommer att ha väldigt många resdagar. När jag väl är hemma vill jag ha det skönt. Det får kosta, säger Sundhage till tidningen.

Men i acklimatiseringen ingår också en politisk omställning för Sundhage.

1 av 2 | Foto: Nelson Antoine / TT NYHETSBYRÅN

”Är inte positivt inställda”

Braslien styrs just nu av högernationalisten, homofoben och uttalade antifeministen Jair Bolsonaro.

– Spelarna är inte så positivt inställda till honom. Jag kan också min politik och är medveten om vem han är. Men om jag skulle välja land efter vilken president som är bra hade jag inte haft många länder att välja mellan. Jag tränade USA när Bush sa att ”antingen är du med oss eller mot oss”. Jag ska nog klara av Bolsonaro också, säger Sundhage och lägger till:

– Damfotboll är feminism.

Brasiliens nästa match i träningsturneringen spelas mot Chile på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.