Skyttedrottningens hälsning: Lycka till, Sverige!

Publicerad 2017-06-14

Marija Banusic, 21, vill inte spela yttermittfältare och står därför utanför landslaget.

Via sin tränare motiverar Linköpings skyttedrottning beslutet.

– Hon vill fokusera på sig själv och vill inte att det ska bli infekterat, säger Kim Björkegren.

Marija Banusic är serieledarna Linköpings bästa målskytt i allsvenskan. 21-åringen var med i landslaget för tre år sedan, men nu står hon utanför och kommer med all sannolikhet att missa EM i juli.

Beslutet är helt och hållet hennes eget, enligt den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

– Vi var tydliga med att vi har väldigt många forwards, där är det benhård konkurrens, så ska man vara med kommer man att få spela yttermittfältare under samlingen. Hon höll inte med om det. Väljer man så väljer man bort sig själv, säger Persson.

”Det är inga hard feelings”

Hur ovanligt är ett sådant beslut från en frisk spelare?

– De som tackar nej har ofta tappat motivation och är äldre, eller som i Hanne Gråhns fall att hon pluggar till socionom och inte får ihop livet. Men det här är ganska ovanligt.

Skulle du kalla det en konflikt?

– Nej, det är inga hard feelings.

Damfotboll.com var först att skriva om situationen och Banusic har både till dem och Sportbladet avböjt att prata om det ovanliga beslutet. Däremot har hon diskuterat frågan med sin tränare Kim Björkegren.

”Given i ett landslag”

– Jag pratade med henne och hon önskade landslaget lycka till. Hennes budskap är att hon bara vill fokusera på LFC och på sig själv, säger Björkegren.

Uppfattar du henne som motvalls och svår att leda?

– Det tycker jag inte. Det är en toppentjej. I min värld är Marija Banusic användbar i alla lag och landslag, åtminstone i en trupp. Det är en spelare som kan förändra en match som få andra.