MFF:s dystra statistik: 1 av 11 avslut i mål

Måste bli effektivare: ”Då får de lite panik”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
FOTBOLL

STRUMICA. Malmö FF har haft makalösa 133 avslut på sju matcher.
Men bara vart elfte har gått in.

Nu måste man göra mål mot Vardar för att Champions League-drömmen ska leva.

– När vi gör målet kommer de att få lite panik, säger Anton Tinnerholm.

Förutsättningarna inför returen här i Strumica i Makedonien är enkla efter bara 1-1 hemma: MFF måste göra mål för att gå vidare och Vardar är vidare så länge de håller nollan.

Bekymret för de svenska mästarna är att just effektiviteten har varit det stora problemet.

I hemmamatchen mot Vardar ”vann” man avsluten med 28-4 men fick bara 1-1 i målprotokollet. Senast mot Sirius gjorde MFF visserligen tre mål men hade också 21 avslut och fick bara med sig en poäng sedan Sirius gjort tre mål på sina åtta avslut.

”Behöver inte vara Einstein”

I de senaste två månadernas sju tävlingsmatcher har MFF haft otroliga 133 avslut men bara gjort tolv mål, alltså har bara vart elfte skott eller nick gått i mål. Motståndarna i matcherna har varit nästan dubbelt så effektiva mot MFF med mål på mer än vart sjätte avslut.

– Vi vet att vi måste göra mål och när vi gör målet kommer de att få lite panik. Håller de nollan så går de vidare. Man behöver inte vara en Einstein för att lista ut att deras taktik är att hålla nollan. Men det blir svårt för dem. Skapar vi i närheten av lika många chanser som senast kommer vi att göra mål. Så enkelt är det, säger Tinnerholm.

– Det kommer att glöda i ögonen på oss när vi går ut till matchen och vi har en jäkla revanschkänsla att få med oss mer än senast. I morgon, då jävlar, säger högerbacken efter att laget anlänt till Strumica.

Lyckats tre gånger om

Jo Inge Berget och MFF räknar med att makedonerna kommer att maska så mycket det bara går så länge det står 0-0.

– Det gäller för oss att inte bli frustrerade. Vi har med oss att vi avgjort många matcher i slutet i år och det kommer att bli viktigt, säger norrmannen som fick det att lossna mot Sirius då han gjorde två mål.

– Vi måste vinna och det är en inställning som är lätt att gå in till match med, lättare än att tänka 0-0 är bra och försöka kontrollera matchen.

I motsvarande omgång i CL-kvalet 2014 och 2015 hade MFF visserligen 0-0 från hemmamatchen men gjorde det som behövdes och vann bortamötet med 1-0. Det räcker nu också.

– Alla tre kvalomgångar jag varit med om i MFF (2015) har vi varit tvungna att vinna den andra matchen och det har vi klarat av, säger Berget.