Svenskt projekt räddar liv i Sydafrika

Foto: ANDERS DEROS
FOTBOLL

GÖTEBORG. Från kåkstaden och ett liv i kriminalitet till Gothia Cup.
För de sydafrikanska grabbarna i Project Playground är det en chans till ett nytt liv.

– Utan det här hade jag levt på gatan och rökt på som de andra grabbarna. Många av dem sysslar med brottslighet i dag, eller är döda, säger Buzwe Bam, 18.

För de 40 000 killarna och tjejerna som i dag sparkar igång sin första match i Gothia Cup är det början på en vecka av upplevelser. Många drömmer om ett liv som fotbollsproffs. För andra har fotbollen redan varit en räddning.
2010 startade Frida Vesterberg och prinsessan Sofia organisationen Project Playground med målsättningen att hjälpa barn och ungdomar i kåkstäderna i Kapstaden till ett bättre liv.

– Vi erbjuder en trygg plats, dit de kan komma och göra det de tycker är kul. De ska bli inspirerade och motiverade, inte bara att spela fotboll, utan att vara ansvarstagande ungdomar, säger Vesterberg.

Fem dagar i veckan anordnas fritidsaktiviteter för åldrarna 4-21 år, där fotbollsträning är en stor del av det.

För femte året i rad är klubben nu i Göteborg med ett lag. Spelarna väljs inte ut efter fotbollskunskaper i första hand, utan mest hänsyn tas till de spelare som har förbättrat sina skolresultat mest under en viss period.

Förlorade sin mamma som liten

Buzwe Bam är nu i Göteborg för andra gången i sitt liv. Anfallaren förlorade sin mamma när han var liten, men får nu hjälp och stöd av Project Playground sedan tre år tillbaka.

– De har sett till att många saker i mitt liv har förändrats och förbättrats. Jag hade en tuff uppväxt, med mycket brottslighet runt omkring mig. Men det här är min familj nu, säger han och pekar på lagkompisarna.

Foto: ANDERS DEROS
Buzwe Bam.

Det sydafrikanska laget pressade Norrby under större delen av matchen, men efter ha åkt på en kontring i slutminuterna tvingades de inse att de förlorat sin första match med 0-1. Resultaten är dock inte det viktigaste den här veckan.

– Jag är här för att göra mitt liv bättre, visa unga människor att det inte spelar någon roll varifrån du kommer, utan att det bara är en fråga om ditt arbete och dina mål, säger Bam.

”Hade rökt på som de andra”

Han berättar stolt om sina framsteg i skolan, och hur PP-arbetet gjort honom till en bättre fotbollsspelare.

– När jag kom hit hade jag en dålig förstatouch och kunde inte avsluta. Men nu har jag fått självförtroende och har förbättrat mitt spel rejält. Men inte bara på planen, de hjälper mig och förbereder mig för resten av livet också, både socialt och att hjälpa mig med jobb.

Hur hade ditt liv varit om du inte gått med i Project Playground?

– Jag hade levt på gatan, rökt på som de andra ungarna. Många av mina gamla kompisar sysslar med brottslighet i dag, rånar folk. Och många andra är döda. Det här ändrade förutsättningarna för mitt liv, och jag är väldigt glad för det.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Gothia Cup

Fotboll

Gothia Cup

Göteborg

Kapstaden