Initiativet uppmärksammas utomlands

Av: Simon Norberg

Publicerad:

FOTBOLL

I våras upprättade AIK, Hammarby och Djurgården ett gemensamt initiativ för en positiv kultur kring ungdomsfotbollen.

Nu har det blivit en nyhet utanför Sveriges gränser.

– Jätteroligt att det tas upp internationellt och att vi kan vara förebilder, säger Max Bergander Värdegrundsansvarig i AIK.

De allsvenska klubbarna AIK, Hammarby och Djurgården gick i våras ihop i ett gemensamt initiativ för en positiv kultur kring ungdomsfotbollen.

Klubbarna lät göra en undersökning om hur hetsiga fotbollsföräldrar påverkar de idrottande barnen.

Där visade sig att åtta av tio föräldrar som var med i undersökningen (drygt 1000 svar) upplevde problem med överengagerade föräldrar som pressade sina barn för hårt eller kritiserade unga domare och ledare högljutt.

Klubbarna beslutade sig då för att skapa en uppförandekod för föräldrarna: Fotbollskoden.

Något som fått många att engagera sig.

– Jag har ingen exakt summa på hur många föräldrar som gått in och kryssat för att de är med i Fotbollskoden, men jag vet att det var så många som gick in så att serven kraschade. Sajten låg nere ett par timmar, så det var hårt tryck, säger Max Bergander Värdegrundsansvarig i AIK till Sportbladet.

Delat av Gary Lineker

Initiativet från Stockholmsklubbarna har nu även blivit en nyhet som spridit sig utanför Sverige.
Marcus Christenson på brittiska The Gu”””ardian har skrivit en mycket uppmärksammad krönika om hur Sverige hanterar föräldrar som bär sig illa åt på barnens fotboll.

Krönikan i The Guardian har bland annat delats av fotbollslegendaren Gary Lineker, numera expert, som har över sex miljoner följare på Twitter.

– Fantastiskt. Jätteroligt att det tas upp internationellt och att vi kan vara förebilder och bygga trygga miljer där barnen får trivas och vara.

– Det viktigaste att ta ställning som förening, att man kommunicerar med föräldrar och förklarar varför så att det inte bara blir ett fint papper och fina ord, säger Bergander.

Max Bergander berättar vidare att väldigt många hört av sig med glada tillrop kring Stockholmslagens uppförandekod.

– Fotbollskoden är applicerbar på alla idrotter i alla världens hörn. Det är inte bara kopplat till sport utan även i skolans värd. Det viktigaste är att vi föräldrar är förebilder. Det är bra att vi når ut med det och att ännu fler hakar på. Målet är att alla ska ta efter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.