Öppnar för spanska spelare i IFK Göteborg

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg har inte bara fått en ny assisterande tränare i Ferran Sibila, 30.

I Barcelona jobbar ytterligare tre personer med att analysera spel och spelare åt Blåvitt. Det kan bli ännu mer spanskt.

– Öppnar sig rätt möjlighet kan vi värva spelare från Spanien, säger Sibila till Sportbladet.

Spanjoren intog mest en iakttagande roll när han deltog i sin första IFK Göteborgsträning inomhus i Prioritet Serneke Arena under måndagen inför ett hundratal åskådare.

– Jag ville se hur spelarna och ledarna runt laget jobbar. Laget har tränat i två veckor och de har sina rutiner. Nu blir det många samtal och möten med Poya (Asbaghi) och de andra ledarna och steg för steg så kliver jag in i verksamheten

Vad kan du bidra med?

– Jag hoppas kunna bidra med små detaljer under träningarna och i matchanalyserna för att höja nivån.

Dina intryck av laget?

– Det är ett väldigt, väldigt ungt lag med mycket potential om allt går bra. Helt säkert kommer det ta tid. Det är svårt att ändra på saker snabbt. Förra säsongen med Poya inledde IFK Göteborg något nytt. Nu är det steg två i och med överenskommelsen med vårt företag, Soccer Services i Barcelona. 

Samarbete som kan växa

Överenskommelsen som är treårig innebär inledningsvis att Sibila kommer vara i Göteborg. På företagets kontor i Barcelona kommer ytterligare fyra personer hjälpa till med att analysera spel och spelare, både nuvarande och eventuella framtida.

– Sedan får vi se hur allt utvecklas. Vi kan även bli fler på plats här i Göteborg, säger Sibila.

– Jag har sett på tio matcher med IFK Göteborg den senaste tiden för att se hur spelarna utvecklades under förra säsongen och hur laget påverkades när man bytte spelsystem från 3-4-3 till 4-4-2 och 4-3-2-1 i några matcher.

– Jag har tittat på styrkor och svagheter hos varje spelare så jag inte behöver starta från noll när jag har kommit hit. 

Kommer vi se spanska spelare i IFK Göteborg?

– Vi får se hur det går på transfermarknaden. Öppnar sig det ett bra tillfälle så kommer vi försöka att värva en spelare från Spanien. Men det viktiga för mig är inte var spelaren kommer från utan att spelaren är på rätt nivå för att spela här.  

”Behövde förändring”

Skulle du vilja se David Batanero i IFK Göteborg?

– Han har ett år kvar på kontraktet så det ligger inte i våra händer. 

Vad tror du det blir för reaktion från Sundsvalls supportrar kring att du valt Göteborg i stället?

– Jag vet inte. Jag kommer alltid komma ihåg de här två åren som en fantastisk tid. Jag kommer alltid var tacksam och stolt över det jag fick uppleva med Sundsvall. Men jag behövde en förändring och få närmare hem till Barcelona, säger Ferran Sibila.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM